ПОЛИТИКА


ДПС издига нарциса Близнашки за президент

0 9439 06.07.2015
ДПС издига нарциса Близнашки  за президент
Георги Близнашки

Бившият служебен премиер Георги Близнашки ще се кандидатира за президент, съобщи news.bg. Професорът по право, ексдепуат от БСП и участник в протестие срещу Орешарски и Пеевски, е готов на всичко, за да се докопа до високия пост, твърят наблюдатели.


На предстоящите в края на 2016 година избори за държавен глава професорът от СУ ще бъде издигнат от инициативен комитет, най-вероятно подкрепен и от ДПС.

 

Преди дни самият Близнашки призна, че същата партия го е предложила на президента Росен Плевнелиева  за министър-председател в служебния кабинет.

 

Междувременно Близнашки призова да не се посяга на независимостта на съдебната власт. Той направи това на кръгла маса за конституционния модел на Висшия съдебен съвет. Бившият премиер заяви, че скъсяването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване на членовете ще означава да се сбогуваме с независимостта на съдебната система.

 

Според него скъсяването на мандата на ВСС до четиригодишен означава, че всяко Народно събрание ще си избира свой Висш съдебен съвет.

 

На обратното мнение е бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова. Тя заяви, че трябва да има промяна в устройството на съдебната власт, и добави, че не само е привърженик на намаляването на мандата на ВСС, но и на намаляване на мандатите на т. нар. "трима големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

 

Михайлова се обяви и за премахването на тайното гласуване на членовете на ВСС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама