НОВИНИ


Ганев: Целта на стрестестовете не е да затворят българските банки

0 4749 08.07.2015
Ганев: Целта на стрестестовете не е да затворят българските банки
Георги Ганев

Докладът за КТБ се занимава много тясно само с финансовия проблем на банката, заяви по БТВ икономистът Георги Ганев. Употребата на думата пирамида не е подходяща, защото не става въпрос за пирамидална структура, уточни той.


Редица български бизнеси са получавали истински кредити, но е имало и калпазанлъци, констатира той. Искров обаче няма как да не бъде отговорен за това, че банката е била несъстоятелна, добави Ганев. Трудно е да се каже колко е загубата, тя все още е в бъдещето, зависи от ефективността при събиране на вземанията.

Тук има институционален провал на редица институции, смята той. Въпросът е проектите на някои калпазани да не стават толкова големи, прецени Ганев.

Правилата създават възможност нещо подобно да се случи, затова трябва ключови реформи и ново разписване на правилата, смята икономистът.

Ганев каза, че целта на стрестестовете не е да се затворят българските банки, за да дойдат големите конгломерати. Това ми се струва твърде конспиративно като мислене.

Изходът GREXIT е все по-вероятен за Гърция, каза още той. Това нас ще ни засегне минимално, а от гледна точка на банковата система - никак. Експозицията на нашите банки е такава, че няма да има никаква нервност. Търговията най-вероятно ще пострада, защото и покупателната способност на Гърция ще намалее. Най-сериозната болка, свързана с България, ще е свързана с това, че работещите българи в Гърция, дори и да не се върнат, ще обеднеят. Връщането към драхмата не драма, драмата е, че нямат драхми, не са ги напечатали. Второто тримесечие там очаквам сериозен крах на икономиката, прогнозира още Ганев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама