НОВИНИ


До 500 хил. лв. глоба за замърсяване на околната среда

0 4267 09.07.2015
До 500 хил. лв. глоба за замърсяване на околната среда
Ивелина Василева

Глоба до 500 хиляди лева за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и при създаване на рискове за защитени видове и за човешкото здраве. Това предложение за законови изменения представи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в кулоарите на Народното събрание, предаде БГНЕС.


Причина за предложението на МОСВ е последният разлив на нефтени продукти на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас. "Това, което се случи, е допускане на замърсяване на територия, която е в опасна близост със защитена зона и защитена местност", каза Василева.

 

Тя посочи, че с този разлив много ценни и защитени видове са били в заплаха, като е имало опасност разливът да засегне и Черно море. "Заради причинената вреда на оператора бе наложена максималната допустима глоба от 100 хиляди лева", каза тя. Случаят обаче е принудил екоминистерството да се замисли и да подготви законодателни промени, с които да се повиши нормата и санкциите, които могат да бъдат налагани при подобни случаи.

 

"МОСВ направи анализ на текущото законодателство и излезе с предложения за увеличаване на глобите при случайни и умишлени действия на оператори в случаите, когато се допусне замърсяване с опасни химични вещества", подчерта Василева и обясни, че предложението на министерството е глобите да се повишат от 100 на 500 хиляди лева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама