
Летните жеги изискват хранително-питеен режим, който да ни предпази от редица заболявания, дори и да не сме хронично болни или да имаме оплаквания. Това каза доц. Светослав Ханджиев, който е водещ специалист по хранене и диабетика.
Ако човек има затлъстяване или диабет, рисковете в жегите са от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, епилептични пристъпи, а също салмонелоза и хранителни отравяния.
Загубата на течност е най-важната последица, с която трябва да се справим, заяви доц. Ханджиев, цитиран от БНР.
Всички последствия от големите горещини, най-вече върху сърдечно-съдовата система, се дължат на загуба на течности, соли, нарушаване на водно-солевия баланс и на алкално-киселинното равновесие. Когато тези параметри се нарушат, настъпват трудно овладяеми болестни състояния. Препоръчваме да се пие, освен вода, течности, богати на соли като айран, студени супи, фрешове, каза още специалистът.