ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 22 декември

0 3929 21.12.2008
Понеделнишката преса на 22 декември

Вестниците пишат за еврокалпазаните; за това, че висшистите избирали движение "Напред"; за предколедното падане на цените.


 

Татяна Дончева: Бивш кръг от МВР е с Галеви, цитира 24 часа.

Бившето ръководство на МВР е свързано с братя Галеви, твърди пред "24 часа" Татяна Дончева. Зам.-председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност обяснява, че е била огласена само една среща, за да се запази имиджът на страната. Това ли е правилният подход, пита се обаче Дончева. Тя знаела много неща около тази връзка, които не били публично достояние. "Не съветвам Михаил Миков", така депутатката отговаря и на обвинението на бившия шеф на полицията Валентин Петров, че ръководи оперативките в МВР . 

Еврокалпазани, описва Дневник.

Ден след като правителството реши да обяви имена на компании и хора, злоупотребили с пари от европейските програми, фонд "Земеделие" публикува списък с 50 договора по САПАРД на 50 фирми, по които са разкрити документни нарушения. Списъкът е отворен и ще се допълва с всеки нов договор, който не отговаря на изискванията на програмата, обясни Константин Паликарски, зам. изпълнителен директор на фонда и пряко отговарящ за агенция САПАРД. За повечето неизрядни получатели на субсидии вече беше съобщено, а срещу някои отдавна се водят разследвания. Първите 50 нарушителя, които се публикуват, са засечени от експерти на агенцията и са извън проверяваните от Европейската служба за борба с измамите и българската прокуратура 200 проекта, обясни Паликарски. Той добави, че за всеки от случаите агенцията разполага с доказателства, изключващи вероятността в черния списък да влязат изрядни компании. Получателите на евросредства са задължени да върнат преведените им субсидии, а за проектите със съмнителни договори се предвижда орязване на парите, обясни Паликарски. Половината от случаите са с анулирани или неплатени проекти, което ще облекчи работата на българските служби при възстановяването на евросубсидиите, които са изискуеми при всеки доказан случай на нарушение.

Полицаите пиха по една студена вода пред МВР, разказва Новинар.

Полицаите вчера отново се събраха в градинката до МВР, за да изпият по една студена вода в знак на протест срещу неадекватното заплащане и условията на труд. Те обаче се разграничиха от полицейския синдикат начело с Емил Рашев. Засега не срещаме възможност за комуникация, заяви вчера вътрешният министър Михаил Миков след протеста. Проблемът се крие в непредставителността на полицейския синдикат, категоричен бе той. По думите му полицаите трябва да излъчат група представители, които да поставят исканията си, и те да бъдат обсъдени с ръководството на ведомството. Според него исканията им са доста противоречиви. Те тръгнаха от въпроса за заплатите и стигнаха до въпроса за некачествените кубинки, каза той. Той не скри мнението си, че зад протеста на полицейските служители стоят политически мотиви и по-конкретно на партия ГЕРБ. Опасно е да се внасят политически цели и дезинтеграционни процеси в системата на МВР, категоричен бе той. 

Гардове на дискотека: Полицаи ни смачкаха, свидетелства 24 часа.

Охранители в пернишката дискотека "Дрийм" ще подадат днес жалби във военната прокуратура за полицейски тормоз. Гардовете от фирма "Джем секюрити" твърдят, че служителите са им нанесли побой на 19 декември. "В заведението искаха да влязат група пияни младежи. Единият от тях нямаше лична карта и не го пуснахме. Той се обади на някого и след няколко минути на входа дойдоха около 10 тийнейджъри. Единият носеше кирка, а друг си беше сложил бокс на ръката", обяснява охранителят Васил Захариев. Гардовете и младежите се сбили. При побоя пострадали петима тийнейджъри, единият бил дори с избит зъб и рани по тялото. На мястото дошъл бащата на едно от момчетата, който бил полицай. Петимата охранители - Васил Захариев, Филип Филипов, Борислав Стефанов, Кирил Асенов и Йвайло Николов, били задържани. "В полицията ни разпитаха, а след това ни вкараха в самостоятелни стаи и ни пребиха", обяснява Васил. Охранителите са си извадили медицински свидетелства. Най-тежко е пострадал Борислав, който е с хематом в мозъка. Кирил е със счупен нос и контузии на ребрата, Филип и Васил - с наранявания по телата. От полицията отрекоха гардовете да са бити.

Отново бой в Студентски град, разкрива Дневен Труд.

Нови побоища окървавиха Студентския град през уикенда. 15 дни след зверското убийство на студента Стоян Балтов нападенията край кръчми и дискотеки не спират въпреки умножените полицейски патрули. Към 23 ч в събота младеж от Златоград на 25 години и негов 22-годишен приятел от Пловдив седели в кола, паркирана до блок 23. Не били студенти, дошли в София за среща. Покрай тях минала пияна компания от четирима мъже и една жена. Внезапно единият от мъжете ритнал колата. Младежите изскочили и започнал ръкопашен бой. Само на метри от мястото на схватката се намирали полицаи, които пристигнали и разтървали биещите се. В болница със счупен нос и мозъчно сътресение бил откаран мъжът, който без причина ритнал колата. Общо петима души били откарани в Седмо РПУ за изясняване на инцидента. След проверка се оказало, че младежите от Златоград и Пловдив нямат кримидосиета. Също при светкавична намеса на полицейски патрул било спряно дръзко нападение. Мъж и жена били в дискотека “Плаза” и се прибирали към 3,00 ч. На една от алеите между блоковете върху тях се нахвърлил непознат мъж. Писъците на жената били чути от ченгетата, които пристигнали за секунди и оковали бияча с белезници. Той бил на 31 години от пазарджишкото село Момина клисура, общ работник по строежите в София. Нямал обяснение защо е налетял да бие минувачите. Криминалисти предполагат, че е искал да ги ограби. “Има общ почерк на престъпленията в Студентския град. Там обикалят бандити, които бият пияни хора и ги ограбват”, смятат ченгета.

Индиго 2 на пътя,съобщаваСтандарт.

Индиго 2, но на пътя, почерни отново Коледата ни. В деня, когато се навършиха 7 години от ужаса в дискотеката убиец, 6 деца намериха смъртта си в катастрофи. Румяна (15 г.), Рафика (16 г.), Сениха (14 г.) и Сасидин (18 г.) се удавиха в тинята на язовир край Рудозем. По чудо оцеля само приятелят им Веско. Шофьорът Сасидин, който имал книжка от 2 месеца, карал със 120 км компанията на дискотека в съседно село. Колата поднесла и полетяла в язовира. До късно снощи спасителите още не бяха открили тялото на Румяна. Часове след трагедията 23-годишният И.К. и приятелят му Г.Т. (21 г.) намериха смъртта си край Ботевград. Двамата се размазаха с джип след купон във вила. 

Висшистите избират движение "Напред", пише Новинар.

Единствено движение "Напред" отбелязва промяна в положителна насока сред избирателите, това става ясно от социологическо изследване на агенцията "Барометър инфо", представено вчера. Ако парламентът се избираше от хората с висше образование и студентите, само три партии щяха да попаднат в него. Първите две с почти еднакъв брой проценти, около 15, са БСП и ГЕРБ, а на трето място е движение "Напред" със 7,35%. В най-новата коалиция, която набира скорост според социолозите, влизат ВМРО, "Лидер" и Земеделският народен съюз, а отскоро към парламентарната група на движението се присъединиха и депутатите на "Гергьовден". Само "Напред" бележи ръст с над два процента от последното проучване, когато подкрепата за него е била 5 на сто от анкетираните, показват данните на "Барометър инфо". Според висшистите партии като ДСБ, СДС, "Атака" и ДПС нямат място в следващия парламент. Социологическо проучване на "Сова Харис", направено по поръчка на "Новинар" в началото на декември, показва, че доверието в основните политически партии рязко пада. Близо 70 процента от анкетираните нямат доверие на БСП, 46 на сто не вярват на ГЕРБ, близо 85 процента - на ДПС, а около 80 на нямат доверие в СДС и ДСБ. 

Станишев махал двама министри от соцбюрото, твърди Дневен Труд.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев нямало да посочи на пленума днес двама министри за членове на новото Изпълнително бюро (ИБ) на БСП - строителния Асен Гагаузов и икономическия Петър Димитров, съобщиха източници на “Труд” вчера. Първоначалният замисъл на соцлидера бил да извади повечето министри от ИБ. Но вътрешният Михаил Миков щял да остане, а присъствието на културния - Стефан Данаилов, не било под въпрос. Станишев решил да предложи четири нови имена в състава на ИБ. Това били изпълнителната директорка на “Булгартабак холдинг” Корнелия Нинова, зам.-министърката на образованието Ваня Добрева и Владимир Топенчаров, шеф на крилото на ветераните в БСП, за да бъдат представени всички федерации в партията. В ИБ и досега са шефката на женската фракция Катя Николова и на младежката - Кирил Добрев. Сигурни били и местата на двамата Руменовци - Овчаров и Петков, въпреки слуховече, че Петков можел да отпадне. Станишев щял да мисли до последно дали отново да има зам.-председатели на БСП, или само секретари. 

Без работни бариери в Испания и Дания, съобщава Дума.

Испания и Дания отварят трудовия си пазар за българи. Испанското правителство съобщи решението си да не се подновява наложеният преди две години мораториум за достъп на българи до работа там. Висш испански политик призна, че “мораториумът е бил несправедлив и безполезен” спрямо българските граждани в Испания. От 1 май 2009 г. и Дания ще премахне ограниченията на пазара на труда, наложени с преходните мерки в свободното движение на работници в рамките на ЕС. През деветте месеца на 2008 г. в дирекциите “Бюро по труда” са обявени близо 116 300 свободни работни места за несубсидирана заетост. Чрез съдействието на трудовите посредници са започнали работа близо 89 000 безработни и е постигната 76,54% усвояемост на работните места. Разбира се, всеки сам взема своето решение къде да живее и работи, но не мисля, че масово българите ще тръгнат за Испания, без да са си уредили работа там, още по-малко в условията на криза. Това коментира вчера в интервю за агенция “Фокус” Лиляна Станкова, директор на дирекция “Свободно движение на хора, миграция и интеграция” в МТСП. У нас все още процентът на безработица е под средния за страните на ЕС.  

Отказват заем и за стотинка дълг, пише Стандарт.

Ако някога сте закъснели с плащането на вноската си към банката или сте допуснали да просрочите връщането дори и на една стотинка, сега това може да ви излезе доста солено. Кредитните институции вече имат пълното основание никога повече да не ви дават кредити и никой не може да ги накара да променят решението си. Те имат желязно оправдание - клиентът е нередовен платец. Или благосклонно да се съгласят на заем, но срещу непосилни условия и кожодерски лихви. Информацията за това как сте връщали вноските си по всичките ви банкови или стокови заеми вече е достъпна в регистъра и кредитните инспектори се възползват от нея. Този ужасен сценарий е напълно възможен с последните промени в кредитния регистър, до който банките имат пряк достъп 

Повече подаръци за повече пари, установява Дневник.

Повече българи ще купят тази година коледни и новогодишни подаръци. Въпреки страховете от икономическа криза те ще похарчат повече пари, отколкото са отделяли през 2006 и 2007 г. за тези покупки. Това показва проучването на социологическата агенция "Алфа рисърч", поръчано от "Дневник". Празничната щедрост на пръв поглед изглежда парадоксална, но се обяснява с факта, че по принцип българинът отделя малка сума за подаръци, която дори да бъде спестена, не може да го спаси от евентуални парични затруднения. Активизираното коледно пазаруване е остатъчен резултат от икономическото оживление и нарастване на доходите, с което се характеризираше България през последните години. Новото тази година е, че леко се покачва делът на хората, които ще следят и чакат промоции и намаления, за да си купят стоките, които са решили (от 9% през 2006 г. на 16% сега), отбелязват социолозите. Тази тенденция потвърждават и търговците. "Клиентите идват с цял куп брошури и започват да сравняват цените на отделните модели", разказа пред "Дневник" управител на магазин от веригата "Технополис". Подобни наблюдения има и негов колега от "Зора": "Повечето оглеждат доста дълго всички предложения, преди да купят каквото и да е било."

Цените на едро падат предколедно, информира Дума.

Цените на едро на олиото и брашното продължават да поевтиняват и през този месец, констатираха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Спадът спрямо ноември продължава за цените на едро на почти всички основни хранителни стоки. Слънчогледовото олио на едро е по-евтино с 9% спрямо ноември и с 20% - спрямо декември 2007 г. Стабилизират се цените на млечните произведения, ориза и варивата, допълват експертите.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама