ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 23 декември

0 4333 22.12.2008
Пресата на 23 декември

Вестниците пишат, че природният газ може да поскъпне още повече; че БТК скочи срещу ниските цени; че Станишев чисти върха на БСП; че 80% от текстилната промишленост спира работа.


 

Коледен подарък: Газът може да поскъпне още повече, твърди Дневник.

От 1 януари природният газ, а заради него и парното може да поскъпнат още повече заради разходите за синьото гориво в хранилището в Чирен. Това стана ясно на общественото обсъждане на цените в понеделник, организирано от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Очаква се във вторник регулаторът да определи окончателните тарифи. Миналата седмица ДКЕВР предложи от януари цената на природния газ да се повиши с 11.79%. Парното трябва да поскъпне в диапазон от 4% в Бургас до близо 17% в София, като увеличението включва и октомврийския скок на синьото гориво с близо 24 на сто. Въпреки срива в цените на горивата, започнал още от август, доставчикът "Булгаргаз" поиска по-висока цена с 21.3% от 2009 г. с аргумента, че през юли и октомври регулаторът умишлено е задържал тарифите на компанията.

Двойни сметки за януарския ток, разкрива Стандарт.

Двойни сметки за тока за януари ще изненадат половината българи. Живеещите в Пловдивско и Старозагорско ще платят накуп консумацията си за 40 дни. Така сметките ще набъбнат веднъж заради дългия срок и втори път заради завишеното ползване на електроенергия по празниците. За това предупредиха вчера от EVN, която стопанисва Енергото на Южна България. Отчитането на потребеното електричество от битовите абонати за последния месец на годината ще е само до 23 декември заради коледните и новогодишните празници. Консумираният ток до края на годината щял да бъде прибавен към сметките за януари. Така сборът от двете отчитания ще е към 60 дни. Но едната фактура ще бъде за 20 дни, а другата - за 35-40 дни. С двойните суми за плащане абонатите ще бъдат изненадани през февруари, когато ще трябва да се платят сметките за предходния месец. 

БТК скочи срещу ниските цени, гневи се Монитор.

БТК скочи срещу решението на Комисията за регулиране на съобщенията за намаление на цените на GSM разговорите до 2010 г. Това е първият опит на регулатора да натисне цените на мобилните услуги надолу в унисон с тенденциите в Европейския съюз и в полза на потребителите. Той обаче се посрещна на нож от компанията монополист. Тя дори свика специална пресконференция, на която главният изпълнителен директор на БТК Бернар Москени нагло обяви, че ще даде решението на съд и ще поиска Европейската комисия да не го одобри, защото не било в интерес на потребителите. Това е изключителна арогантност, само монополист на пазара може да си позволи подобно поведение. То ще бъде санкционирано и от Европа, поясниха водещи експерти.

No mercy - не, мерси!, коментира Новинар.

Иде Коледа и милост ни дебне отвсякъде. Търговците например милостиво свалят цените, за да ни опразнят овреме джобовете. Преди там да са бръкнали енергийните монополи. Които - чуваме, са наточили януарската секира още отсега. И милостиво ни предупреждават, че за тока, парното, газта ще плащаме доста по-солено от обявеното. Налагало се, защото са сърдити на ДКЕВР, на КЗК и още няколко регулатора, които ги жилят от време на време за антипазарното им поведение.Най-обиден е "Булгаргаз", който се разсърди на ДКЕВР заради забележката, че ощетил държавата с 44 млн. лв. от внос на по-скъп руски газ. И иска 22 процента увеличение като реванш за накърнена чест. Енергото пък вдига цените на тока по принцип. Защото навремето царските приватизатори му гарантираха 16 процента печалба годишно и сега, в суматохата, гледа да не си изпусне своето. Ония от "Топлофикация" пък явно ще си избиват на наш гръб 450 000 лв. глоба от КЗК за злоупотреба с монополно положение. Или лихвите по кредитите си. Инак няма с какво да се обяснят заканите им да си вдигнат цените. 

Събарят “Амнезия”, оповестява Стандарт.

Багери ще изравнят със земята скандалната дискотека "Амнезия" в Студентски град, пред която загина Стоян Балтов. Тя има разрешително само за фургон и строителният надзор разпореди вчера събарянето й. Ако собствениците сами не бутнат заведението, то ще бъде сринато от инспекторите, потвърдиха за "Стандарт" висши прокурори. До дни те ще образуват досъдебно производство срещу архитекта на градчето Теодор Коларски и бившия районен кмет Венцислав Дудолевски. Проверката срещу тях доказа, че са извършили престъпление, като са давали разрешителни без право. Проверка показа, че повечето кръчми в Града на греха са с документи за лавки. Те също ще бъдат съборени, заканиха се прокурорите. 

Променят 40 закона заради роднини, предрича 24 часа.

Правителството ще промени 40 закона днес, за да гарантира, че представителите на държавните институции няма да използват служебното си положение за облагодетелстване на роднини. Целта е документите да бъдат приведени в съответствие със закона за конфликт на интереси, който влиза в сила от 1 януари 2009 г. На висшите чиновници се дава един месец срок да декларират дали работата им не е свързана с бизнеса на техни близки. Според част от предлаганите изменения за конфликт на интереси ще се проверяват не само семейства, но и живеещи без брак двойки. Облагодетелстването по любовна линия също ще се преследва. 

Пускат Околовръстното на София днес, тръби Дневен Труд.

Премиерът Сергей Станишев и столичният кмет Бойко Борисов за втори път ще се съберат край южната дъга от Околовръстното на София. Магистралният път, дълъг 4571 метра, е завършен и днес лентата за неговото пускане в експлоатация ще бъде срязана официално от тях. Първата копка на обекта бе направена преди 2 години и един месец пак в присъствието на премиера и столичния кмет. За довършване догодина ще остане пътният възел при Драгалевци, уточни вчера Симеон Пешов, президент на “Главболгарстрой” - фирмата, която изгради градската магистрала.Строителството на новите 4,5 км от Южната дъга струва на бюджета 92 млн. лв. с ДДС. От тази сума само за отчуждения бяха заделени 15 млн. лв. Основното трасе костваше 39,8 млн. лв., а изградените допълнително две локални платна и подземни комуникации глътнаха 36,3 млн. лв. според сметната стойност на обекта, обявена от “Главболгарстрой” това лято. 

Станишев чисти върха на БСП, анализира Монитор.

Двама министри - на регионалното развитие Асен Гагаузов и на икономиката Петър Димитров, бяха отстранени вчера от Изпълнителното бюро на БСП. Предложението за рокадата бе направено от премиера и председател на столетницата Сергей Станишев. На първото заседание на новоизбраното червено ръководство той номинира новия състав на изпълнителния орган на партията. От него отпаднаха освен Димитров и Гагаузов и младата активистка Деница Златева, както и избраният наскоро за главен редактор на вестник "Дума" Ивелин Николов. Общо съставът на бюрото бе намален с един човек и в момента е от 20 висши социалисти плюс председателя. Новите попълнения в червеното ръководство пък са ветеранът Владимир Топенчаров, зам.-министърката на образованието Ваня Добрева, както и Корнелия Нинова. Въпреки че тя се води за протеже на Румен Овчаров, от неговия лагер обявиха, че не той е издигнал кандидатурата є за бюрото. 

Заради тапи по пътя влакът по-бърз от рейса, установява 24 часа.

Заради задръстванията в София в час пик пътуването от столицата до Пловдив с влак вече се оказва по-бързо от придвижването с автобус, установи експеримент на "24 часа". Два екипа тръгнаха в 16,30 ч от столичната автогара. С предимство от едва 3 минути, и то на северната автогара на Пловдив, пристигна автобусът. Ако пътувате до южната, която е до централната гара, влакът ще е първи особено ако сте тръгнали в час пик от София - към 18,30. Но внимавайте на кой трен ще се качите. Защото все още има такива, които возят от София до Пловдив за три часа.

Спецпрокурорка оцеля в кола с развити болтове, информира Дневен Труд.

Обвинителката от Софийска градска прокуратура Моника Малинова от вчера се движи с въоръжена охрана. Причината: неизвестни засега злосторници развили болтовете на предното ляво колело на нейния “Фиат Пунто” в четвъртък през нощта. Известно е, че ако това колело се откъсне дори и при скорост от 50 км/ч колата може да се “подхлъзне” и вариантите са два - или да навлезе в насрещната лента, където да бъде натресена челно, или да бъде пометена от движещата се в крайната лява лента автомобили. Част от процесите, по които работи Малинова, са с евроизмамите, в които са засегнати изключително много финансови интереси. Магистрати допускат, че провокацията срещу Малинова е свързана с тези разследвания.

80% от текстилната промишленост спира работа, тревожи се Дума.

Около 70-80 процента от текстилната промишлеността ще спре за около два-три месеца, защото няма поръчки. Това прогнозира вчера Хилда Савчева, председател на Браншовия съюз на шивашката промишленост. Оптимистичната прогноза за началото на следващата година е за 30 процента съкращение, а реалистичната е за 50 процента, каза Стефан Колев - председател на Българския браншови съюз по трикотажна промишленост. Заетите в бранша са между 140 000 и 160 000 души. Потреблението в Западна Европа на нови дрехи е паднало с около 50 процента и поръчките в текстилните фабрики в България, които работят главно на ишлеме, ще намалеят драстично, заяви Колев. Поръчките в текстилната индустрия вече падат, макар че това обикновено става чак през февруари.  

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама