Не е тайна, че Италия е кулинарен рай. Всеки район в тази страна може да се похвали с няколко вековна традиционна кухня.
Рим е известен със славната си история и архитектура, но що се отнася до храната, той остава в сянката на по-популярните си съседи. Ястията, които се приготвят тук, обаче не са за изпускане. Прости, пресни и страшно вкусни, те ще ви заситят за по-малко от €10.
Артишок
Ястията с артишок в римски стил са най-популярни в града. А и най-вкусни!
Например, Сarciofialla Romana, или "артишок по римски". Присъства в менюто на ресторантите през цялата година, но всъщност е пролетен специалитет, защото артишокът зрее между февруари и април.
Зеленчукът се „измива” с лимонов сок, с пълни се с римски магданоз, сол, пипер и пресован чесън. После се слага в дълбок тиган с необходимото количество вода, бяло вино и зехтин, и се задушава, докато омекне.
Листата лесно се отделят от сърцевината, а зеленчукът придобива зашеметяващ лимонено-чеснов и солен вкус. Дори онези, които не обичат артишок, ще харесат това ястие.
Cacio e pepe
Този вид паста със сирене Pecorino Romano е най-лесното и популярно римско ястие, което ще помните дълго след като сте напуснали града.
Прясна паста се смесва с голямо количество пекорино и счукан черен пипер. Сиренето pecorino е солено, с остра миризма и е чудесна добавка към домашно приготвената паста. А за да стане сосът по-кремообразен, добавете малко от водата, в която сте сварили спагетите.
Bucatini all’amatriciana
Още едно традиционно римско ястие, за което са ви нужни само няколко подправки.
Традиционалистите са против всякакви отклонения от оригиналната рецепта и имат право. Защо да разваляте една идеална комбинация?
Пресни домати и guanciale (специален вид бекон от свински бузи), плюс малко сирене, малко зехтин, лук и пипер. Пастата трябва да е bucatini. Рецептата е проста и е лесна за приготвяне у дома, а ако продуктите са пресни, вкусът ще бъде удивителен.
Carbonara
Паста carbonara е още едно просто, но много вкусно римско ястие.
Карбонара е като Cacio e Pepe, но с яйце и guanciale. Беконът запържва, докато пресните спагети се правят al dente (не напълно сварени), а после към тях се добавят сурови яйца, сирене и още мазнина, но ястието се сваля от огъня, за да не се пресекат яйцата. После прибавете сместта към бекона и ще получите едно типично декадентско ядене.
Римска пица
Всеизвестно е, че най-вкусната италианска пица се прави в Неапол, но римската не й отстъпва по качество, макар на вкус да е съвсем различна.
Неополската пица е с бухнала кора, а римската е тънка и хрупкава, печена на дървени въглища, почти прегоряла по края.
В Неапол тестото на пицата се намазва с тънък слой доматен сос, поръсва се с прясна моцарела и отгоре се слагат най-различни топинги.
Докато в Рим рядко използват топинги и предпочитат най-вече доматения сос, моцарелата и пресния босилек. Със сигурност ще останете доволни, ако я опитате!
goodlife.bg