НОВИНИ


МВФ иска повече пари за Гърция при облекчени условия

0 5074 15.07.2015
МВФ иска повече пари за Гърция при облекчени условия

Европейската комисия обяви мобилизирането на 35 милиарда евро за подкрепа на гръцката икономика. Парите ще бъдат на разположение до 2020 година, ако бъдат спазени условията, договорени от евролидерите в понеделник. В същото време се разгаря скандал с доклад на Международния валутен фонд, който предупреждава, че споразумение като постигнатото няма да реши проблема.


В доклада на МВФ пише, че Гърция ще има нужда от доста по-щедро облекчаване на дълга, отколкото сега се предлага от кредиторите и че през следващите две години гръцкият държавен дълг ще достигне двеста процента от БВП. МВФ е скептичен, че Гърция ще може да спазва прекалено строгите мерки, наложени от европейските кредитори.

 

Фондът смята, че Гърция би трябвало да получи 30-годишен гратисен период преди да започне да изплаща задълженията си. Лидерите от еврозоната, които стигнаха до споразумението, би трябвало да са били запознати с този доклад. Така се получава, че фондът и кредиторите влизат в противоречие за условията за нова спасителна програма за Гърция. В същото време фондът не дава признаци, че задължително ще участва в тази програма.

 

Европейската комисия предложи да отпусне спешно тримесечен кредит от седем милиарда евро за Атина, за да може Гърция да покрие плащанията си през юли.

Комисията обяви и мобилизирането на общо 35 милиарда евро от различни фондове, за да се стимулира гръцката икономика.


"20 милиарда ще дойдат от структурните фондове, други 15 милиарда – от Общата земеделска политика. На разположение са и допълнителни 210 милиона за най-слабите хора в обществото. Ако се използват разумно, тези пари могат да доведат до реални инвестиции в икономиката", заяви, цитиран от БНТ, Валдис Домбровскис, зам-председател на ЕК за еврото и социалния диалог.

Заради тежкото положение на Гърция Европейската комисия освобождава предсрочно плащания по различни проекти. В резултат на това гръцкият бюджет ще спести около два милиарда евро.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама