НОВИНИ


Повериха на Слава Иванова "Квадрат 500"

0 5497 17.07.2015
Повериха на Слава Иванова "Квадрат 500"

Изкуствоведът Слава Иванова спечели конкурса за директор на Националната галерия "Квадрат 500", съобщи пресцентърът на Министерството на културата.


От януари досега Иванова беше изпълняващ длъжността, а в периода 2009 - 2013 г. беше директор на Националната художествена галерия /НХГ/. Слава Иванова е родена на 8 юни 1957 г. Завършила е 114-а английска езикова гимназия. Магистър е по история на изкуството във ВИИИ "Н. Павлович". Владее английски и руски език. От 1987 до 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството - БАН. От 1990 г. е уредник в НХГ. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел "Съвременно българско изкуство" в НХГ. Организирала е десетки изложби, посветени на българското изкуство. Автор и съставител е на каталози за известни български художници. В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ.

В периода 2009 - 2011 г. ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 "Преустройство и реконструкция на сградата на Софийския арсенал в Музей на съвременното изкуство", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито. Под нейно ръководство в НХГ са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров - Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев. Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Република Корея, Унгария, Турция.

 

През лятото на 2013 г. Слава Иванова е наградена с Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Франция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама