ПОЛИТИКА


Червеняков: Опасно е политиката да е повече от правото

0 5794 22.07.2015
Червеняков: Опасно е политиката да е повече от правото
Младен Червеняков

Аз самият изготвих преди години някои промени в съдебната реформа, разказа по БТВ Младен Червеняков, посланик в Черна гора. според него съдебната реформа е безалтернативна. Три реални проблема има, първият е в подхода. Опасно е да се счита, че политиката е повече от правото. Слагането на знак за равенство между реформа и Конституция е абсолютно погрешно, отбеляза той.


Подходът е сгрешен; в стратегията и програмата в раздел правосъдие се предвижда широк обществен дебат какво трябва да се прави.

Защо в съдийската и в прокурорската квоти съотношенията са различни, попита той. Какво е това всеки съдия да може да спира едно дело и да отнася питания до КС, който не е ясно в какви срокове ще се произнесе, продължи той с въпросите.

И сега има 17 съдии във ВСС. Виждам, че има консенсус по тази мярка, нещо, което са заложили и бащите на Търновската конституция. Проблемът е в правомощията на ВСС. Правомощията на министъра обаче са доста отнети, тй е сведен до началник на затворите, а такъв ВСС, като нашия, не съществува в нито една европейска държава. Преди 9 септември ВСС се е събирал едва два пъти годишно, осведоми Червеняков. Той предупреди да не се тъпче на място, защото иначе реформата щяла да отиде до 2030 година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама