На пазара почти няма пакетиран или консервиран продукт без добавки. Тези добавки са няколко групи – консерванти, стабилизатори, оцветители, подсладители, набухватели, емулгатори. Най-общо казано, целта им е да направят продуктите по-трайни, по-вкусни и по-привлекателни за окото. Шест от тях увреждат ДНК системата ни.
Това каза по bTV ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН д-р Георги Милошев.
Доц. Милошев е изследвал 20-ина добавки и е публикувал резултатите за 6 от тях. Той е усъвършенствал метод за оценка на въздействието на Е-тата върху ДНК. Неговият метод е от 100 до 10 000 пъти по-чувствителен от използваните досега. Ученият бе категоричен, че в много храни и сокове се съдържат вредни за ДНК системата ни елементи.