НОВИНИ


Учен: Оцветители и добавки в храните увреждат ДНК системата ни

0 5135 22.07.2015
Учен: Оцветители и добавки в храните увреждат ДНК системата ни
Георги Милошев

На пазара почти няма пакетиран или консервиран продукт без добавки. Тези добавки са няколко групи – консерванти, стабилизатори, оцветители, подсладители, набухватели, емулгатори. Най-общо казано, целта им е да направят продуктите по-трайни, по-вкусни и по-привлекателни за окото. Шест от тях увреждат ДНК системата ни.


Това каза по bTV ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН д-р Георги Милошев.

Доц. Милошев е изследвал 20-ина добавки и е публикувал резултатите за 6 от тях.  Той е усъвършенствал метод за оценка на въздействието на Е-тата върху ДНК. Неговият метод е от 100 до 10 000 пъти по-чувствителен от използваните досега. Ученият бе категоричен, че в много храни и сокове се съдържат вредни за ДНК системата ни елементи.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама