НОВИНИ


Дончева: От години циркулира дело срещу Й. Цонев за покупка на гласове

0 10322 24.07.2015
Дончева: От години циркулира дело срещу Й. Цонев за покупка на гласове
Татяна Дончева

„От няколко години в Министерство на правосъдието циркулира дело за покупка на гласове срещу Йордан Цонев. Защо това не е известно? Вие си представяте – ако сте от контролиращия прокуратурата човек, колко ще е „неудобен” Йордан Цонев? Това каза по Нова телевизия Татяна Дончева, лидер на „Движение 21”


Позволете на магистратите да имат семейство, деца, жената да каже: „Само ти ли имаш съвест, ти ли ще оправиш света?”. Докато ние се занимаваме с това, кой е бил по-силен, ние ще бъдем подложени на това несправедливостта да тържествува”, допълни тя.

„Трябва да е ясно, че прокуратурата и ДПС са много ясно свързани. И господин Цацаров много добре знае това. Аз отдавна съм политик, известен с възгледите си. И те са много преди това господин Цацаров да стане главен прокурор. И няма нужда той да вмества имена. Той не е способен да правораздава като магистрат и по закон, а не да коментира хората, които са срещу него”, заяви Дончева.
Дончева коментира и вчерашното споразумение за промените в конституцията. Нищо съществено не стана вчера. Реформаторският блок инициира проекта за съдебни промени, който засягаше 3-4 въпроса за ВСС. Досега не е имало остро противоречие между прокурори и съдии. Но се оказа, че вече сме изправени пред прокурорска интервенция за постигане натиск върху съдебни актове чрез иницииране на дисциплинарни производства срещу съдии. Това е изключително тревожно. И тази инициатива за разделяне на колегията ние я приветстваме. „Вторият съществен момент бе с тайното гласуване”, посочи тя.

„Бих могла да посоча, че няма кадрови решения в рамките на праламента, където има тайно гласуване. Такива решения нямаше и във ВСС. Много отдавна „Движение 21” инициира разикалните промени. От 2003 г. ДПС е започнало подреждане на съдебната система по етажите с „правилните” хора. Те на практика имат контрола в прокуратурата и по върха на прокуратурата. Това трябва да бъде обществено осъзнато– че ДПС става проводник на олигархични интереси. И това трябва да бъде отстранено. Нека либерали, консерватори, демократи да си стиснат ръцете в името на това”, заяви Дончева.

Тя коментира, че румънците са успели да направят сериозни конституционни промени благодарение на поискания вот. „И ние вървим натам”, каза още Дончева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама