ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 29 декември

0 3965 28.12.2008
Понеделнишката преса на 29 декември

Вестниците пишат за това как ще ни вземат абонатната; за тримата от Темида, гърмящи за корупция; за грипа “Наздраве”, който спасява ваканцията.


 

Лаптопът би компютъра, информира 24 часа.

В коледното пазаруване продажбите на лаптопи в България далече задмина тези на настолни компютри. Така е и по света, показват данните на големите вериги за продажба на техника. Според Божидар Колев, собственик на верига магазини, тенденцията се откроила още в средата на годината. Напоследък на един продаден настолен компютър се падат средно три изтъргувани лаптопа. В друга верига магазини съотношението при продажбите на преносими и на стационарни устройства стига дори 10 към 1. Причината за това са цените на лаптопите. В някои случаи те дори са по-ниски от цените на традиционните компютърни конфигурации. Освен това лаптопът вече се превръща в наистина персонално устроиство, докато настолните компютри се използват от повече хора – и в къщи, и в офиса. Към тези фактори се добавя и все по-разширеното навлизане на мрежите за безжичен интернет у нас и по света.

Не плащаш за парно, вземат абонатната, предупреждава 24 часа.

Демонтаж на абонатните станции в блокове, които не искат парно, обмисля ръководството на столичната топлофикация, заяви шефът на съвета на директорите Лилия Маутнер. Експерти казват, че това може да стане за няколко дни. Свалените съоръжения можело веднага да бъдат монтирани в блокове, които чакали за присъединяване към топлопреносната мрежа. Тази идея пък даде друг от членовете на борда. Възможно било операцията да започне скоро от сградите 100% длъжници на топлофикацията, където вече е прекъснато топлоподаването. Те са десет.

Вдигат яко таксите при нотариусите, научаваме от Дневен Труд.

Между два и четири пъти скачат сделките при нотариусите, съобщи шефът им Димитър Танев. Нови размери на таксите предлага Нотариалната камара. Увеличават се съхранението и отмяната на саморъчни завещания – от 15 до 50 лева. Нова е таксата за създаване на констативни протоколи по Търговския закон – 100 лева. От 3 лв. на 5 лв. скача най-масовата такса – за пълномощно. При сделки със скъпи имоти над милион лева таксата се увеличва от 3000 на 6000 лева.

Гинем, докато гледаме да надлъжем държавата, заключава Дневен Труд.

1052 души загинаха по пътищата от 1 януари т.г. до . Страшна статистика! Тя става още по-страшна, ако изобщо е възможно това, от констатацията на Европейския съвет, че във всички държави на стария континент, с изключение на Естония и България, убитите на пътя ежегодно намаляват. Ние българите - от клошаря до министъра считаме, че законите са създадени само за другите. Нашенецът – било то шофьор или не, е абсолютно убеден, че правилниците се създават , за да бъдат заобикаляни.

Трима от Темида гърмят за корупция, оповестява Стандарт.

Трима магистрати може да бъдат уволнени за корупция в началото на новата година. Те вече са предложени за наказание за наказание на Висшия съдебен съвет. Това съобщи председателят на Върховният административен съд Константин Пенчев. И при трите случая става въпрос за неизпълнени служебни задължения, които предполагат корупция, добави Пенчев. Той прогнозира през 2009-а и бум от дела срещу хора от властта заради конфликт на интереси. Причината е приетият нов закон, който влиза в сила от 1 януари и контролира роднините сред висшите чиновници.

Дават за ЧНГ “Кремиковци”, разбрал е Стандарт.

“Кремиковци” ще посрещне Нова година с нов оператор. “Смарт груп” и синдикът на комбината ще подпишат договор за отдаване под наем, като руската компания ще работи като оператор 2 години. Това предвижда офертата на руснаците , която вече беше разгледана от работната група, съставена от екип на министерството на икономиката и енергетиката, синдикатите и синдика Цветан Банков. В последните празнични дни се водят интензивни преговори с хората на Вадим Новинский, съобщи председателят на федерация “Металици” към КНСБ Васил Яначков. Има уверения лично от министър Петър Димитров , че сделката ще е факт преди 1 януари. Офертата на руснаците предвижда инвестицииот 220 млн. евро за период от две години, като незабавно ще бъдат вложени 30 млн. евро в екология.

Грип “Наздраве” спасява ваканцията, разкрива Стандарт.

Семейни лекари раздават измислени болнични по празниците като за световно. Здрави и прави окупират кабинетите им с молба за бележка, за да слеят почивните дни за Коледа и Нова година. Джипитата вече кръстиха грип “наздраве” новата мания на пациентите.

Забавленията и почивките вече са жертви на кризата, твърди Дневник.

Опасенията, с които българите изпращат 2008 г., вече са реалност в най-развитите икономики в света. Супермнозинство от 72% от домакинствата на водещите икономики вече свиват драстично разходите си, показва изследването на парижкия институт "Ипсос" по поръчка на агенция Ройтерс. В целия свят най-болезнено усещат кризата в развиващите се страни, а според експертите на института най-лошото тепърва предстои. За първи път от години и българинът оценява отиващата си година по подобен начин, т.е. по джоба си, а не под знака на локални трагични събития или показни убийства. България не е станала по-уредено и сигурно място за живеене, но страховете са съсредоточени в друга посока - към рекордната инфлация и ефекта от международната финансова криза, сочат данните на национално представително проучване от първата половина на декември на социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник".

Чуждите трезори вкараха 8.7 млрд. лв. у нас за последната година, изчислява Пари.

Противно на повечето очаквания чуждите банки не само че не изкарват парите си от българската банкова система, но и за последната година са вложили у нас като депозити близо 8.7 млрд. лв. Това говори само за едно - голямо доверие във финансовия сектор. Последните данни на Българската народна банка показват, че към края на ноември общият обем на инвестициите в родната система от страна на банките майки е в размер на 19.5 млрд. лв. Банкерите са оптимистично настроени и смятат, че този процес ще продължи и през следващите няколко месеца.

Заплашват ни глоби от Брюксел за фермерски грешки, установява Новинар.

Над 9000 фермери няма да получат евросубсидии за обработка на земята си, тъй като са допуснали грешки в декларациите, които подават в областните служби по земеделие, за да получат парите. Това показват данни от отчета за 2008 година на земеделското министерство. Най-честият проблем е, че например двама стопани са декларирали, че обработват една и съща нива, което е недопустимо, и при това положение не могат да се отпуснат субсидии за обработка на тази площ, обясниха експерти. Някои фермери декларират пред властите, че обработват не само нивите, които взимат под аренда, но и съседните около тях.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама