Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от които със собствена семка. Това е възможно, тъй като малиновият храст образува т.нар. сложни плодове, които в нашите климатични условия зреят през месеците юни, юли и август. Той принадлежи към голямото семейство
Заради аромата и сочността си, малките червени плодове са любими на всички, но особено на децата. Оказва се това не е случайно, тъй като съдържат цял коктейл от полезни вещества. Само 200 гр. малини осигуряват дневната доза витамин С. Природата обаче мъдро е съчетала този витамин-антиоксидант с допълващият действието му витамин Р или така нареченият комплекс от биофлавоноиди. Заради това малините се препоръчват на всички, които страдат от разширени вени (тъй като заздравяват стените на кръвоносните съдове), понижен имунитет или кръвотечения с различен произход.
Макар и в по-малки количества вкусните червени плодове съдържат и други ценни витамини – бетакаротин, В1, В2 и В9. Първите подпомагат растежа, подобряват зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) пък е необходима за развитието на мозъка, гръбначния стълб и плацентата. Малините са още източник на множество минерали и микроелементи – мед, калий, калций, селен,цинк, фосфор, но най-много желязо и магнезий. Заради всички тези полезни вещества те са подходящ плод за всички бременни и малки деца.
Малината обаче е не само лакомство, но и билка. В прясно състояние тя се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. През зимата замразени, сушени или на компот (тъй като не губят ценните си качества и след термична обработка) плодовете се използват като средство за понижаване на висока температура и против простуда.
Наред с плодовете, в народната медицина се употребяват и листата на малината, а полезните вещества в тях са в по-голяма концентрация. Чаят от малинови листа лекува стомашно-чревни проблеми – диария, киселини, колики, а външно се използва при кървящи венци и възпаления в устната кухина. В същото време малиновите листа са и женска билка – използват се както при проблемно забременяване, така и за по-леко раждане. В първия случай отварата от малинови листа се пие два пъти дневно до овулация тъй като увеличава дебелината на маточната лигавица и подобрява шансовете на оплодената яйцеклетка да се имплантира. Препоръчително е билката отново да започне да се пие през последния месец на бременността, защото тонизира маточната мускулатура и повишава еластичността на шийката. Така се намалява вероятността за преносване, а контракциите стават по-ефективни и безболезнени.
Затова, случайно открити в някой горски гъсталак или култивирани, малините са подходящо лакомство и билка за всички възрасти. Единствено трябва да ги избягвате в случай, че сте алергични или страдате от болни бъбреци, тъй като съдържат известно количество оксалати. На всички останали, добър апетит!