НОВИНИ


"Галъп": Откъсването на ромите от обществото е застрашително

0 4949 29.07.2015
"Галъп": Откъсването на ромите от обществото е застрашително
Гневни роми

Откъсването на ромите от останалата част от обществото изглежда застрашително, посочват от "Галъп интернешънъл" на базата на данни от национално представително проучване по темата, направено между 26 юни и 2 юли сред 1011 българи в цялата страна.


Негативното отношение към тях не е индивидуално или повлияно само от лични преживявания, а е групово и принципно, коментират анализаторите.

Казусите около Гърмен и Орландовци са дали определено отражение върху резултатите, но дори в по-спокойна обстановка данните едва ли ще бъдат чувствително различни, смятат от "Галъп интернешънъл".

Анкетираните са били помолени да си представят, че партията, която подкрепят, издигне в техния район компетентен и честен кандидат, който е ром. 18 на сто твърдят, че биха гласували за него, а 70 процента - че не биха.

Социолозите са проверили и други варианти, сред които ром да е ръководител, началник на полицейско управление, вицепрезидент. Във всички варианти близо 20 на сто биха приели, докато около 70% остават на обратното мнение.

На въпроса биха ли се оженили за ром - само 9 на сто отговарят положително, а 85 процента - отрицателно.

20 на сто от запитаните заявяват, че лично са пострадали от роми, 77 на сто - че не са. Близо половината от интервюираните пък твърдят, че имат познати роми, с които са в нормални, добри отношения.

Към началото на юли, около ситуацията в Гърмен и Орландовци, 34% от запитаните са намирали сериозна заплаха за етническия мир в България, а 47 на сто - не. 39 на сто са съгласни с твърдението, че ромите са най-големият проблем на България, 50 процента са на обратното мнение.

Твърдението, че големите престъпления в държавата се извършват всъщност от българи, а не от роми, се подкрепя от над половината интервюирани, а 24 на сто не са съгласни.

64 на сто приемат твърдението, че "задължение на българското мнозинство е да осигурява равнопоставеност на всички малцинствени групи", а 22 на сто са на обратното мнение.

Над 60 на сто от хората споделят мнението, че ромите не могат да се интегрират дори и при усилия от страна на държавата. Над половината споделят мнението, че политиците нарочно предизвикват проблемите между българи и роми, а 27 на сто не са съгласни с това твърдение.

75 на сто от запитаните са съгласни с твърдението: "Ромите са оставени да си мислят, че имат само права", 13 на сто са на обратното мнение. 25 на сто се съгласяват с твърдението "най-добре би било всички роми да бъдат изгонени от България", 57 процента са на обратното мнение.

21 на сто пък се съгласяват, че отношението към ромския етнос у нас е несправедливо. 62 процента са на обратното мнение.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама