НОВИНИ


Павлова прекратява договорите за три плажа, но през октомври

3 4589 07.08.2015
Павлова прекратява договорите за три плажа, но през октомври
Лиляна Павлова Булфото

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова предупреди, че ще прекрати договорите за концесия на три плажа, съобщи БТА. Тя уточни, че предложението й за пристъпване към процедурата по прекратяване ще е след приключването на сезона.


Най-фрапантните нарушения са констатирани на плажовете Слънчев бряг (северeн плаж), Обзор (централен плаж) и Ахтопол (северен плаж). Към групата на най-изявените нарушители вероятно ще се присъедини и плажът "Червенка" в Черноморец.

Споменатите плажове не спазват законовото изискване за процента свободна площ за плажуване, не спазват ограниченията за преместваеми и търговски обекти. На част от плажовете свободният достъп е зад чадърите и шезлонгите. Така се ограничава достъпът на летовниците до морето.

 

Общо шест са фирмите, които стопанисват 209 плажа по морето. Част са на концесия, други - под наем, а 21 от плажовете са дадени за стопанисване на областните управи на Бургас, Варна и Добрич.

 

95 от всички плажове се охраняват частично или пък въобще нямат охрана. От министерството са направили проверки съвместно с РЗИ. Установено е, че на места броят на спасителите и медицинските пунктове е недостатъчен.

 

22 плажа имат сериозни нарушения за неспазване на изискването 50% процента от зоната да е със свободен достъп. С най-лоши показатели в това отношение Павлова посочи плажа "Червенка". Там само 24% от плажа е свободен за летовници, а останалата част е оборудвана с платени чадъри и шезлонги.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама