НОВИНИ


Второ огнище на антракс - в село Бозвелийско

0 5223 07.08.2015
Второ огнище на антракс - в село Бозвелийско

Кризисният щаб към областния управител на Варненска област взе решение в село Бозвелийско в община Провадия да бъде обявено второ огнище на антракс.


Нищо не беше спестено. Всички бяха надеждно уведомени, кметът на населеното място, самите хора от населеното място. Версията, която е най-логична е, че това животно се е заразило вследствие на изхвърлени кости на сметището на село Бозвелийско. Поради тази причина обявихме селото като второ огнище. Взехме решение да се пусне до всички министерства на здравеопазването и на земеделието с цел превенция – необходимо ли е и какви мерки са необходими да се вземат за по-мащабно ваксиниране, да се ограничи района, ако въобще има дори и минимална заплаха от такова заразяване. Затова с цел превенция междуведомствена комисия взе решение да искаме по-мащабно обеззаразяване на района, съобщи за БНР областният управител на Варна Стоян Пасев.

Обезпокоителното е, че село Бозвелийско, където е умряла овца още на 24 юли, е твърде далеч от първоначалното огнище село Млада гвардия, община Ветрино, каза още областният управител Стоян Пасев.

На 25 юли животното е предадено в екарисажа във Варна и са взети проби, от които е излязъл положителен резултат за антракс на 3 август.

Доктор Даниел Денев, директор на Областната дирекция за безопасност на храните, поясни, че всички жители на село Бозвелийско са били уведомени, както и че е била извършена ваксинация на 545 животни. Предполага се, че овцата се е заразила от кости, които са били изхвърлени от заразеното първо животно от село Млада гвардия.

Няма информация за други животни, нито собственикът на животното показва някакви признаци на заразяване.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама