НОВИНИ


Черноморската вода била с добри показатели

1 4353 09.08.2015
Черноморската вода била с добри показатели

Морската вода на нашето Черноморие е с добри показатели, според европейските изисквания. Това показват данните от последните проби. С най-високо качество са водите са Кипър, Люксембург и Малта, съобщи БТВ.


Все още обаче има два плажа, където има замърсявания извън нормите. Единият се намира до Царево, наричат го Попския плаж и за поредна година проби, взети от морската вода са показали несъответствие на нормите.

 

Преди 4 години на това място във водата бяха засечени отклонения от нормите на съдържание на бактерията ешерихия коли.

 

50 проекта за над 713 млн лева са финансирани с евро и бюджетни пари по Българското Черноморие за опазване на околната среда.

 

Продължава изграждането на 3 нови пречиствателни станции за отпадни води - 2 в Бургас и созополската, реконструират се още 4.

 

„Чрез тях осигуряваме пречистване на водите изцяло в съответствие с европейското законодателство, защото морето е чувствителна зона. Отнема се азот и фосфор, и освен това се заустват вече обработените, вече пречистените води навътре в морето, като по този начин се осигурява гаранция на зоните, които се използват за къпане и за плажуване”, посочи екоминистърът Ивелина Василева.

 

Въпреки това по морето има проблемни зони. В положението на царевския Попски плаж е и Офицерският във Варна.

 

От няколко години насам той е едно от най-мръсните места по родното Черноморие. Причината - изливането на водите от Шокъровия канал, в който често незаконно се изхвърлят боклуци.

 

„8 констативни протокола са направени, няма предпоставки за запушване и подприщване на водата, която тече в него", каза Николай Някоголов от дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”.

 

През миналата година дори се стигна до затварянето на плажа. Това лято засега показателите на водата са в норма.

 

Регионалните здравни инспекции правят по 2 проверки месечно от водите на всички зони за къпане по българските плажове.

 

„По принцип, лошото качество на водите за къпане може да предизвика стомашно-чревни заболявания от вирусен или бактериален произход, може да предизвика конюктивити, някои пъти и кожни раздразнения или възпаления на кожата”, посочи д-р Иво Атанасов от Министерството на здравеопазването.

 

Очаква се до края на този сезон да са готови всички пречиствателни съоръжения за отпадни води по морето.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама