НОВИНИ


Близнашки: Фракцийка от Съюза на съдиите иска цялата съдебна власт

7 5578 10.08.2015
Близнашки: Фракцийка от Съюза на съдиите иска цялата съдебна власт
Георги Близнашки

Една малка фракция от Съюза на съдиите се опитва да обсеби цялата съдебна власт. Това са остатъците от определени политически среди, хора, които са били в изпълнителната власт, кандидати за вицепрезиденти и т.н. Това каза в студиото на ТВ7 бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.


Не трябва да се допуска политизиране на съдебната система, категоричен бе Близнашки. Това е най-опасното, което върши министърът на правосъдието, посочи той.

Не трябва да допускаме някаква групировка, която е на вълната, финансово подкрепяна от чужди фондации да налага своята линия що се отнася до кадруването в съдебната власт. Някой да казва кои са добрите и лошите съдии, които са гнилите ябълки и т.н., каза още бившият служебен премиер.

Близнашки изрази притеснение от „упоритостта" на министър Христо Иванов да „върви в погрешна посока". След промените в Конституцията, които не са „кой знае какъв компромис", той щял да опита да прокара промени в Закона за съдебната власт, които са „не по-малко вредни от онези идеи, които са заложени в конституционната ревизия".

Близнашки отбеляза, че референдумът е загубил своя първоначален замисъл и предназначение. До голяма степен това се дължи на факта, че са били подценени тяснопартийните интереси на малките партии. „Реформаторският блок се оказаха твърде слаби политически и въвеждането на мажоритарното началото щеше да е в техен ущърб. Тази реформа малко или повече е насочена срещу самите партии и подценихме именно това", отбеляза той и добави, че темата отново ще се връща на дневен ред, но ще бъде превърната в средство за популистка експлоатация, а не това е крайната цел.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама