ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 7 януари

0 4487 06.01.2009
Пресата на 7 януари

Вестниците пишат за газовата криза, сковала България; за загубите от 1/2 млрд. лв за бизнеса; че Димитровград е бил пред взрив; за наплива за работа в столичната полиция.


 

Газовата криза скова България, обобщава Дневник.

България влезе в газова криза, след като доставките на руски газ спряха окончателно рано сутринта във вторник, когато "Газпром" рязко намали подаването на горивото през Украйна. За осигуряване на потреблението на синьото гориво в момента България разчита само на запасите в хранилището в Чирен и незначителни количества от находището в Галата. Страната има запаси от газ и мазут за няколко дни, показа проверка на "Дневник". Засега никой не може да прогнозира колко ще продължи кризата. И във вторник двата основни участника в конфликта - руският монополист и украинската държавна компания "Нафтогаз", продължиха да се засипват с взаимни обвинения въпреки категоричния тон от Брюксел да възстановят подаването на газ незабавно. Дори да се постигне някакво споразумение и да започне възобновяване на доставките, това ще отнеме няколко дни.

Станишев скастрил Путин, Паси зове НАТО, добавя по темата Новинар.

Премиерът Сергей Станишев е поискал от министър-председателя на Русия Владимир Путин обяснение защо са спрени доставките ни на газ. В телефонен разговор той е настоял и за отговор защо версиите на Путин и украинския вицепремиер Григорий Немиря за спрените доставки се разминават значително. Българският министър-председател е разговарял по телефона и с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. В тях той е поставил остро въпроса със спирането на доставките на газ за страната. 

Оставаме на тъмно и студено, прогнозира Стандарт.

На тъмно, студено, без хляб и топла вода ще останем насред зима. Внезапното спиране на подаването на газ за страната ни повлече като домино парното и тока. Някои топлофикации намалиха подаването на топлина, други направо спряха. Топлофикациите започнаха да сменят горелките и да минават на мазут. За това обаче са необходими поне 2-3 дни. Първи на студено останаха във Варна. Изцяло е спряно парното на 12 хил. домакинства, поне за ден и половина, докато се премине на мазут, обявиха от дружеството собственик "Далкия". Същата мярка приложи и Разград. В Пазарджик е спряно отоплението във всички детски градини и училища. В Петрич забавачки и школа също са на студено. Половината от детските заведения в Добрич сигурно ще минат на мазут. В Пловдив предупредиха, че температурите на подаваната топлоенергия ще падне с 20%, което означава 4 градуса по-ниска температура в помещенията при норматив 18 градуса. Сутринта за кратко "Топлофикация-Плевен" също е спряла подаването, но ще се премине на мазут. На алтернативното гориво минават всички топлофикационни дружества, собственост на Христо Ковачки - в Плевен, Търново, Сливен, Бургас и Враца. В Бургас пък са преминали на мазут още от понеделник. Имаме гориво само за 5 дни, оплакаха се от крайморския град. Столичани засега имат парно, макар и подаването да е намалено. Мазутът ни ще стигне най-много до неделя, казаха от дружеството.  

В 4 часа Димитровград бе взрив, ужасява се 24 часа.

Верижен взрив на природен газ, амоняк и амониева селитра можеше да заличи от картата на България 50-хилядния Димитровград вчера рано сутринта. Такъв бе най-лошият сценарий след рязкото падане на налягането в тръбата до комбината за амонячни торове "Неохим" миналата нощ. То наложи аварийното спиране на трите основни производства на амоняк, амониева селитра и азотна киселина за 9-10 часа вместо обичайните 72 ч. Освен това при нормално спиране мощностите се изключват поетапно, а сега се наложило да прекратят работа едновременно. Евентуалната експлозия можела да възпламени буферен съд на хранилище с 10 000 тона амоняк, който за мигове да достигне също взривни концентрации. Бомбата пък е щяла да задейства мощността на също взривоопасните хиляди тонове складирана амониева селитра. В промишления гигант се съхраняват и силнотоксичните формалин и метанол. След първата тревога последвали спешни обаждания до министерствата на извънредните ситуации и на икономиката. След намесата им атмосферите в тръбата се повишили до необходимите, за да може да бъде завършен технологичният цикъл по спирането. Най-критична ситуацията е била към 4 часа. В 6 ч в областната администрация извънредно се събра Областната комисия за защита на населението от бедствия и аварии. На заседанието са дискутирани дори възможности за евентуална евакуация на Димитровград.

Бизнесът ни загуби за ден 1/2 млрд. лв., изчислил е 24 часа.

На около половин милиард лева на ден се оценяват засега финансовите щети за бизнеса от газовата криза. Изчисленията са на базата на данни от 6-те хиляди членове на КРИБ, каза вчера изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов. Според информацията от фирмите в момента тече затваряне на производства и съкращаване на работници. Пред истинска катастрофа в момента бил например производителят на хранителни изделия "Нестле". От "Миролио" пък вчера изпратили 240 служители в отпуск. На ден различни предприятия освобождавали около 500 работници. Ще изгубим цели производства, предупреди Иванов и обясни, че най-силно пострадалите предприятия вече са завели искове срещу "Булгаргаз". Тази реакция срещу доставчика са предприели стъкларски и металургични заводи. "Очевидно договорът с "Газпром" е написан така, че нямаме лостове за защита на интересите си. Националната сигурност е била поставена на карта. Трябва да имаме възможност за реакция не от днес за утре, а от днес за днес", категоричен е Иванов. Според него всички институции трябва да започнат процедура за защита на интересите на българските граждани. Обижда ме мълчанието на ЕС. Недопустимо е да не се намесва. Надявам се, че общността ще реагира, каза пък зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев. Според него сега е моментът всички, които са се обявявали срещу изграждането на алтернативни трасета през страната ни и на АЕЦ "Белене", да си направят изводите. Вчера не допусках, че ще се стигне до този абсурд, призна Дачев. Фаталното за страната ни е, че няма алтернатива на синьото гориво и кризата съвпадна със студеното време. 

Външно чака 4 дни газът да спре съвсем, пише Дневен Труд.

Четири дни след първите признаци, че има опасност руският газ за страната ни да спре, външно министерство най-после реагира. Още в събота потокът от синьо гориво от Русия през Украйна намаля с 15 на сто. Еврокомисията и чешкото председателство на ЕС бяха уведомени официално чак вчера сутринта. А в Брюксел говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс Феран Тараделас още в понеделник изрази учудване, че от София никой не се обажда за помощ. “При частично намаляване на доставките се предполага, че проблемът може да се реши”, обясниха пред “Труд” от МВнР. Чак когато газът спря съвсем, дипломатическото ни ведомство предприе офанзива на три фронта - европейски, руски и украински. Министър Ивайло Калфин се обади на чешкия си колега Карел Шварценберг и му обясни, че България е особено засегната от газовите крамоли между “Газпром” и Киев заради почти пълната си зависимост от минаващата през Украйна тръба. “Недопустимо е да сме жертва на търговски спор, по който нямаме отношение”, заяви Калфин.Малко след това ЕК и Чехия се обърнаха наистина остро към Москва и Киев: “Ситуацията е неприемлива, настояваме за незабавно възстановяване на доставките на газ и за окончателно решаване на проблема.” Брюксел и Прага са склонни в краен случай да свикат тристранна среща на върха. 

Русия си научи урока, Европа не, анализира Стандарт.

Газовият конфликт между Русия и Украйна разкрива поне две неща: че "Газпром" се учи от своите грешки, а Европа - не. Резултатът не е добър за европейската енергийна сигурност. Руският държавен монополист завъртя кранчето на Украйна в новогодишната нощ - така, както направи и преди три години. По този начин, също като през 2006 г., Москва санкционира съседката си за дългове и отказа й да плаща по пазарни цени за газа. Истинските причини за орязаните доставки обаче са политически: Киев бе наказан за това, че подкрепи Грузия по време на войната през август, като в същото време се цели разпалване на битката между прозападните политици в Украйна. По всичко обаче личи, че "Газпром" си е взел поука от 2006 г. Тогава спирането на кранчето предизвика дебат за сигурността на доставките в Европа, която получава 20% от общия обем газови количества от Русия през Украйна. Затова този път шефовете на "Газпром" обиколиха ключови столици на cтария континент и предварително увериха европейските си партньори, че газовите доставки за техните страни няма да бъдат засегнати. За да изпълни това обещание, "Газпром" помпа допълнителни количества през Беларус и Турция. Европа обаче, вместо да се противопостави на руската политика на тръбопроводите, казва: това е "търговски спор, който трябва да бъде разрешен между двете страни". Явно ЕС предпочита да не забелязва, че проблемите между Русия и Украйна, включително газовите, са политически.  

Овчаров си почива в Испания, БСП се крие, пише Новинар.

Въпреки че в края на 2006 г. тогавашният енергиен министър Румен Овчаров заяви, че новият договор с "Газпром" гарантира на България "доставки на един изключително дефицитен ресурс за дълъг период от време по възможно най-добрия начин” вчера, когато трябваше да дава обяснения за неизпълнените обещания, той се оказа в Испания. От партията му пък отказваха каквито и да били официални коментари за това доколко договорът е удачен за България и какво предвиждат клаузите му при евентуално неизпълнение от руска страна. Междувременно вчера БСП отмени и първото заседание на новото си Изпълнително бюро. Официалното обяснение на шефа на парламентарната група Ангел Найденов беше, че това се налага заради множеството ангажименти на премиера Станишев във връзка с кризата. Политическите опоненти на БСП пък коментираха, че партията се е скрила от проблема и е избягала от неудобните въпроси. 

Наплив за работа в столичната полиция, твърди Дума.

Наплив на кандидати за работа в столичната дирекция на МВР отчетоха от ведомството вчера. В края на 2008 г. изтече срокът за подаване на документи от кандидатите за работа в СДВР. Обобщената информация показва, че 160 души ще се борят за 39 свободни места за разследващи полицаи. 316 пък са кандидатите да станат полицейски инспектори при свободни 62 места. За вакантните 169 сержантски длъжности има 313 кандидати. До края на март желаещите да работят в столичната полиция трябва да преминат през три изпита - физическа подготовка, проверка на интелектуалните способности и познания, както и психологически тест в Института по психология на МВР. След това те ще се явят на заключително интервю. Издържалите конкурсите преминават задължителна 6 или 9-месечна специализирана подготовка в Академията на МВР. Сериозна конкуренция се очертава и за постъпване на работа в дирекция "Международно полицейско сътрудничество". 76 са кандидатите за 19 вакантни длъжности за държавни служители с висше и средно образование. Предимство за работа там ще имат онези, които владеят два и повече западни езика.  

Чепеларе планира да забрани строителството в половин Пампорово, научил е Дневник.

Чепеларе планира да забрани строителството на хотели в Пампорово за 5 години, съобщиха от пресцентъра на общината. Идеята вече е представена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новата мярка ще засегне половината от курорта, тъй като другата част е към община Смолян. Причината за искането е презастрояването на Пампорово, което значително изпреварва развитието на инфраструктурата, обясниха от администрацията. Освен това по този начин Чепеларе се надява да привлече повече инвеститори към своя ски център, в който досега са инвестирани около 10 млн. евро и предстои да бъдат вложени още 40 млн. евро. По информация на "Дневник" забраната за строителство няма да засегне обектите в заварено положение, а ще се отнася до издаването на нови строителни разрешителни. В курорта се строят предимно хотели от апартаментен тип, които се продават и отдават под наем, сочат данните от пазара. От общината отказаха да съобщят колко са издадените в момента разрешителни за строежи.

Директорка от ДПС прикрива циганин, играл кючек върху националния флаг, разказва Атака.

Директорът на училището в Дряново Румяна Станчева, член на ДПС, е започнала масови уволнения на учители, които били недоволни от прикриването от нейна страна на ученик от школото, който е от цигански произход, подиграл се с националния флаг. За това съобщи вчера координаторът на АТАКА в града Апостол Матев. Станчева е била издигната на поста в единственото основно училище в Дряново "Архимандрит Максим Райкович" от хората на Доган през май миналата година. На 20 октомври 2008 г. около 22 ч. 11-годишен ром скъсал националния флаг в двора на школото, след което го запалил и върху останките от знамето започнал да играе кючеци. "Всички хора тук знаят за случката, която, за съжаление, не е инцидент", категоричен бе координаторът на патриотите. Директорката Станчева била информирана за гаврата от нейни възпитаници, които присъствали на нея. "Това е целял ученикът, да се подиграе публично и пред свидетели с националния ни символ като знак, че не го е страх от закона", уточни Апостол Матев. В старанието си да прикрие случая директорката поставила ново знаме на мястото на изгореното. "В Дряново нямаме истински турци, а само турчеещи се цигани, които са основният електорат на ДПС. Тя, като човек на Доган, няма интерес да се шуми точно по такъв обиден за всеки българин случай. Към днешна дата Румяна Станчева вече уволни петима учители, които не са съгласни с това да се прикрие този вандализъм. Още няколко учители имат изпратени предизвестия за отстраняване от работа. 

България първенец по производство на черен хайвер, съобщава Новинар.

През последните години България е достигнала едно от първите места в Европейския съюз по производство на черен хайвер. В момента страната ни се конкурирала успешно единствено с Италия и Франция при отглеждането на есетровите риби, от които се получава този вид деликатес. Това заяви вчера изпълнителният директор на Националната асоциация по рибарство и аквакултури у нас Николай Кисьов. По данни на асоциацията България е на челна позиция по количеството отгледана есетра, включително и при риби, достигнали полова зрялост, които са годните да дават черен хайвер. През миналата 2008 година един килограм от черния хайвер на едро е струвал над 2000 евро. Малка част от българското производство се пласира на вътрешния пазар, само в няколко елитни ресторанта и хотела. 

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама