НОВИНИ


Москов: Болестите, от които мрем, да се поемат изцяло от НЗОК

21 7114 18.08.2015
Москов: Болестите, от които мрем, да се поемат изцяло от НЗОК
Петър Москов

Нашата здравна каса сключва договори от наше име, заяви по БТВ министърът на здравеопазването Петър Москов. По отношение на здравноосигурените български граждани ще има повече изрядност и коректност, това ще е видимо, обеща той.


Все по-малко трябва да има нужда да се доплаща, когато сме изрядни в нещо, обясни Москов. Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта е държавата и касата да сключат договори с гражданите и изцяло на поемат болестите, от които ние и децата ни мрат и които се отразяват върху демографията, зарече се той.

Наредба 10, която ще се публикува в петък, определя отстъпките от медикаменти; ще има задължителни отстъпки в размер не по-малко от 10% на годишна база. Тоест фирмите ще връщат пари в НЗОК както е в другите европейски страни. Плащаме скъпо за лекарства, защото досега няма ясни механизми, обясни Москов.

Лекарствата са дупката в касата. Разликата между годишното увеличение в ЕС и годишното увеличение в България на плащанията за лекарства е маржът, който до този момент е консумирала индустрията, каза още Москов.

Не спирам да обикалям по болници. Вижда се много ясно от GPS-ите на линейките къде точно карат пациентите. Чувал съм, че болници плащат на Спешна помощ да карат пациенти точно там. Ако се окаже, че най-близката болница не е приоритет, шефове на Спешна помощ в съответния град ще бъдат уволнени веднага. Животът и здравето на пациента не е бизнес. Имаме абсолютна яснота как да се обективизират решенията на ТЕЛК. През септември ще внесем всички законодателни промени, добави той.

Изчислил съм, че 16 лева е размера на здравната вноска. Щом имаш 16 лева да си платиш интернета, значи имаш 16 лева и за здравната вноска. Твой избор, приятелю!, каза министърът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама