СВЯТ


Давутоглу връща мандата за съставяне на правителство в Турция

0 4795 18.08.2015
Давутоглу връща мандата за съставяне на правителство в Турция
Реджеп Тайип Ердоган

Турският премиер Ахмет Давутоглу и президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган имат насрочена среща за по-късно днес, на която се очаква министър-председателят да върне мандата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за формиране на правителство, съобщава вестник "Хюриет", цитиран от БТВ.


Давутоглу се очаква да върне мандата си в късните часове на 18 август, съобщават Си Ен Ен Тюрк, както и други медии, позовавайки се на представители на ПСР.

 

Само дни преди да изтече крайният срок за формиране на правителство на 23 август, в Турция се разрастват спекулациите за това дали Ердоган ще даде нов мандат на лидера на втората парламентарно представена група – Народно-републиканската партия (НРП).

 

Досега НРП и другата опозиционна Народна демократична партия (НДП) оказаха натиск на премиера да върне мандата си за съставяне на правителство, след като по-рано вчера разговорите му с лидера на друга парламентарно представена група – Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели за пореден път завършиха без успех. Те също така призоваха Ердоган да даде мандат на НРП.

 

"Стана ясно, че Давутоглу... не е способен да формира коалиция. Той трябва незабавно да върне мандата на президента. Това изискват демократичните обичаи на Турция", каза Кемал Кълъчдароглу, лидер на НРП вчера.

 

В същото време съпредседателят на НДП Селяхатин Демирташ заяви днес, че е станало ясно, че нещата "няма да си дойдат на мястото без нови избори". Той добави също, че неговата партия би се развала да проведе срещи и да обсъди възможностите за евентуална коалиция с НРП, ако тя получи мандат за съставяне на правителство.

 

В рамките на турската конституция Ердоган може да разпусне кабинета на Давутоглу и да поиска формирането на временно "изборно правителство", което да е на власт до новия вот, ако няма постигната сделка до 23 август. Това обаче би означавало властта да се споделя от четирите парламентарно представени партии, посочва още "Хюриет".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама