ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 8 януари

0 4164 07.01.2009
Пресата на 8 януари

Вестниците пишат за това, че остават пет дни до края на газовата криза; за масовите фалити на предприятия; за измама за 100 бона по САПАРД; за скока на такса смет.


 

Пет дни до края на газовата криза, твърди Дневник.

Енергийната криза в България може да приключи най-рано в понеделник, ако утре Русия и Украйна договорят в Брюксел подробностите за разполагане на международни наблюдатели по граничните станции за пренос към Европа и подаването на газ се поднови незабавно. Москва и Киев се съгласиха да приемат такава мисия, заяви в Прага председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Двете страни трябва отделно да се споразумеят за транзитната такса и цените на газа за Украйна, заради които избухна кризата. Търговците на газовата борса в Лондон - най-голямата в Европа, оцениха новината като край на кризата. Ако още в петък се поднови износът към Балканите, реалният ефект ще се усети в България до четири дни. Дотогава обаче бизнесът ще продължи да търпи загуби за стотици милиони, а хиляди българи ще страдат от проблеми с отоплението. Пълното възстановяване на икономиката ще отнеме доста повече време. Коментар на Дневник: И кого ще съдим? В телефонен разговор с Барозу украинският премиер Юлия Тимошенко е обещала да няма никакви пречки, пълна прозрачност и достоверна информация, стига руснаците да пуснат газа. "Газпром" обаче поиска изрични гаранции от Украйна, че ще пропуска транзита в пълен обем.

Енергийната система е на ръба, установява Дневник.

На теория топлофикациите ще могат да възстановят нормалното топлоподаване към потребителите до петък следобед, съобщи председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски. Дотогава в повечето домове радиаторите ще останат почти студени заради пренастройването на централите към работа с мазут. На практика обаче още не е ясно дали топлофикациите ще успеят да гарантират до утре нормални температури. Причината са възможен недостиг на алтернативни на природния газ горива, както и технически проблеми. Заради пониженото подаване на газ и ниските температури в Бургас аварира централния топлопровод и градът остана без парно. След няколко часа заради претоварване на мрежата и токът започна да спира. "Топлофикация" съобщи, че губи по 4500 лв. на час, докато бъде отстранена аварията в тръбата. В подобна ситуация може да изпаднат и останалите градове, ако всички топлофикации спрат работа, предупреди изпълнителният директор на Енергийния системен оператор Иван Айолов. Според него системата може да издържи натоварване малко над 8000 мегавата, като във вечерните часове се очаква да бъдат консумирани до 7880 мегавата ток в условия на газова криза.

Масови фалити на предприятия заради спрения газ, добавя по темата Новинар.

Българските предприятия може да започнат масово да фалират заради газовата криза, защото много от машините в производството работят само със синьо гориво. Това съобщи вчера председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. Според него загубите на предприятията от спрения газ на ден са за над 500 млн. лв. Очаква се в следващите няколко дни пет от най-големите металургични завода в страната да затворят, каза шефът на синдиката „Металурзи” към КНСБ Васил Яначков. Това са „Стомана Индъстри” в Перник, „Промет” в Бургас, „Алиомет” в Шумен и „Софиямет” и „Стилмет” в столицата, допълни Яначков. В стоманодобивния комбинат „Кремиковци” на газ работят само някои съоръжения, но горивото е ограничено до минимум и ако подаването на газ намалее, има сериозна опасност от аварии и екологична катастрофа, обясниха още от синдиката. 

Бой за печки по магазините, видял е Монитор.

Десетки мераклии да си купят печки задръстиха магазините в София във вторник вечерта и вчера. Търговските вериги отчитат ръст от 300-400% на продажбите на духалки и радиатори, показа проверка на "Монитор". Най-търсени са духалките, които струват между 20 и 60 лв. Според търговците хората предпочитат този вид печки заради ниската цена и способността да стоплят една стая за 10-15 минути. "Вземам печките и въобще няма да ги пробвам. Обиколих осем малки магазина и там духалките бяха свършили. Готов съм да се сбия за тия печки. Имам три деца и се уплаших, че ще стоим на студено тая вечер", обясни 45-годишен мъж, който във вторник вечерта си купи две печки от "Мосю Бриколаж" на "Цариградско шосе". Касиерите в магазина обясниха, че са продали повече от 100 отоплителни уреда за периода от 17,30 до 19 часа вечерта. 

Опразват болниците, допълва Стандарт.

Болниците станаха фризери. Те отнесоха най-тежкия удар от кризата с газа. Клиниките в София, Пловдив и още няколко големи града осъмнаха с температури около нулата. Те започнаха трескаво да изписват неизлекувани пациенти, за да ги спасят от простуди. Заради намаленото подаване на синьо гориво парното в стаите едва се усеща, оплакаха се болни в "Пирогов". Плановите операции масово се отлагат. В столичните родилни домове бременните вече влизат с печки и одеяла, видя "Стандарт". Младите майки в "Шейново" се събират по 10 в стая, за да се топлят. До всяко бебе докторите слагат радиатор или духалки.  

Агентите на ДАНС с оценки на 3 месеца, научаваме от Дневен Труд.

Служителите от Държавната агенция “Национална сигурност” получават оценки за работата си всеки три месеца. Това предвиждат промени в правилника на българското ФБР, които се очаква да бъдат приети днес от кабинета. За сравнение редовите чиновници получават оценки само веднъж годишно, като от това зависи повишаването на заплатите им. Хората от ДАНС ще определят заедно със своите началници цели, които трябва да постигнат. А след това заедно ще обсъждат резултатите. Атестацията им ще зависи и от това доколко са дисциплинирани, професионални ли са реакциите им и спазват ли заповедите на шефовете си. Годишната оценка - обобщена от четирите тримесечни атестации, ще може да се обжалва. Агентите със слаби бележки ще бъдат уволнявани, а най-големите отличници ще растат в службата, пише в подготвените промени 

Разнищиха измама за 100 бона по САПАРД, четем в Монитор.

Полицаите от сектор "Борба с организираната престъпност" при Областната дирекция на МВР в Стара Загора са приключили разследване по досъдебно производство за злоупотреба със средства по програма САПАРД, съобщиха от пресцентъра на полицията. Следствието е водено под ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. В хода на разследването е установено, че при реализацията на проект за рехабилитация на общински междуселищен път от град Павел баня до село Габарево с дължина 7 км, финансиран от Държавен фонд "Земеделие", агенция САПАРД, е извършена крупна измама. Две длъжностни лица са изготвили документи с невярно съдържание - актове образец 12 за извършени строително-монтажни работи, в които са декларирани неверни обстоятелства. Пътят е ремонтиран, като са изградени банкети, изкърпени са дупките по пътната настилка, но са отчетени по-голям обем ремонтни дейности. Нанесените на агенцията щети са в размер на 104 695 лева. Като обвиняеми са привлечени 44-годишният бургазлия Р. И., който е управител на строителната фирма, извършила пътния ремонт, и 71-годишният инженер П. П., който работи за фирма за строителен надзор. 

Щатът на съдебната система бил раздут, информира Дума.

Щатът на съдебната система е прекалено раздут. Това заяви вчера по време на заседанието на Висшия съдебен съвет един от членовете му - Иван Колев. Думите бяха провокирани от предложение за увеличение на щатните бройки - с две повече, в административния съд в Монтана. Колев заяви, че трябва да се раздаде справка за заетостта. Първоначално ВСС отхвърли предложението, но след дискусия магистратите отложиха гледането на точката за следващо заседание. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу прокурора от софийската апелативна прокуратура Емил Дангов, стана ясно още след вчерашното заседание на съвета. Името на обвинителя нашумя след журналистическо разследване. Той бе заснет на публично място заедно с покойния вече Антон Милтенов - Клюна. Началникът на Дангов - апелативният прокурор на София Вичо Вичев, бе предложил наказанието да е леко. Главният прокурор Борис Велчев обаче предложи уволняването на Дангов и затова ВСС образува дисциплинарното производство. Висшите магистрати освободиха съдията от Варна Георги Лефтеров. Обвиненията към него са, че със свое решение той е спестил на молители държавна такса в голям размер, по дело, което той е разгледал. С определение на Георги Лефтеров от 12 октомври миналата година на молителя е бил издаден изпълнителен лист за обща сума над 8 милиона лева, като той е бил освободен от заплащане на държавна такса върху сумата. 

Такса „смет” в София скача с 50 на сто, прогнозира Новинар.

С 50 процента по-висока такса „смет” ще плащат софиянци през 2009 г., ако общинският съвет одобри предложения от зам.-кмета по финанси Минко Герджиков проект за изменение на наредбата за местни данъци и такси. Същата ще бъде промяната и за данък сгради, въпреки че ставките им се запазват същите като тези от миналата година – за недвижимо имущество 1.875 промила, а такса смет - 2 промила. Те обаче зависят от данъчната оценка на имотите, а тя беше увеличена с 50 на сто. С тези предложения Герджиков не спази обещанието си пред софиянци, че няма да предложи промяна за данък сгради, а таксата за смет ще бъде намалена, за да се компенсира увеличението на оценките. 

Спират колите в градовете, оповестява 24 часа.

Спиране от движение на колите в населените места, докато трае газовата криза, обмисля екоминистерството. До това може да се прибегне, ако въздухът в големите градове бъде силно замърсен от тецовете, които ще горят мазут вместо природен газ, обясни зам.-министърът на екологията Атанас Костадинов. Очакват се по-високи емисии на азотни оксиди, серен двуокис и фини прахови частици. Тези отрови са канцерогенни. Спирането на автомобилното движение ще бъде препоръчано на кметовете, но решението е тяхно, каза още Костадинов. Още във вторник, когато бе спряно подаването на руски газ, във въздуха на всички големи градове е имало завишено съдържание на фин прах, показват изследванията на агенцията по околна среда. Замърсяването е от автомобилите и битово отопление на твърдо гориво, твърдят експертите. Заради преминаването на топлоцентралите към мазут екоминистерството започва усилено да следи състоянието на въздуха. Въпреки риска от замърсяване обаче няма да се спира работата на тецове заради замърсяване, заяви Костадинов. Те няма да бъдат и санкционирани за продължителна работа на мазут. Според директивите на ЕС и българските наредби за чистотата на въздуха всеки ТЕЦ може да ползва мръсното гориво най-много 10 дни в годината. "В кризисна ситуация обаче това ограничение може да бъде отменено. Това разрешава и ЕС, така че няма да бъдем наказани по никакъв начин", категоричен бе зам.-министърът. 

Студенти блокират парламента на 14 януари, съобщава Атака.

Студенти ще блокират парламента на 14 януари - първия работен ден на депутатите след дългата им ваканция. "Продължаваме оттам, докъдето бяхме стигнали. Протестираме срещу мизерията, мафията и корупцията", заявяват от инициативния стачен комитет. Мотото на протестиращите ще бъде "Стига вече". Припомняме, че в последния работен ден за депутатите миналата година, студенти от цялата страна обсадиха парламента и часове наред искаха оставката на председателя му Георги Пирински, заради неадекватната политика на управляващите в образованието и науката. От стачния комитет обясняват, че този път протестът ще бъде граждански и ще обединява множество недоволстващи социални групи: учители, фермери, еколози, пенсионери. Организаторите на протеста се обръщат към студентите от цялата страна с призив да се включат в митинга пред парламента или да протестират по места пред областните управи и кметствата. В София протестът ще започне в 10 ч. на 14 януари пред зала "Христо Ботев" в Студентския град и ще завърши с митинг в 11ч. пред сградата на Народното събрание. 

Посрещат Лили като кралица в парижкия Le Grand, разказва 24 часа.

Гледка към Айфеловата кула е само част от екстрите, на които ще се радва Лили Иванова в един от легендарните парижки хотели - Le Grand Intercontinental. От вчера грандамата на българската поп музика е отседнала в ексклузивен апартамент на петзвездния шик с близо 150-годишна история. В сградата, която е част от архитектурното наследство в сърцето на френската столица, по традиция отсядат всички гастролиращи звезди на зала "Олимпия". Въпреки че е на няколко крачки от Лувъра, площад "Вандом" и операта, Лили няма да мърда от луксозното си убежище, призна самата тя, минути преди да излети за Франция. "Твърде съм напрегната преди събитието, за да разглеждам забележителности. Вероятно след концерта ще имам повече време." 70% от билетите за първия концерт на Лили Иванова в митичната "Олимпия" са изкупени от чужденци, довериха от мениджмънта на залата. Останалите са продадени на българи, които ще пътуват специално за парижката нощ на своята любимка. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама