МИНАЛО


„Огнена вода” с име на кралска династия

0 8237 15.06.2007
„Огнена вода” с име на кралска династия

На 14 юни 1789 г. американският пастор Илайджа Крейг дестилира за първи път уиски от царевица. Той го нарича бърбън по името на окръг Бърбън, Кентъки, където живее.


bourbon-bottle_19_century.jpgИрина Калчева

Бърбънът е американско уиски, получило названието си от окръг Бърбън, Кентъки. По американските закони то трябва да съдържа поне 51% царевица – обикновено около 70% – а останалите съставки са пшеница и/или ръж и малцов ечемик. Напитката се дестилира до не повече от 80% алкохол и отлежава поне две години в нови опушени дъбови бъчви. Повечето видове бърбън обаче отлежават поне четири години, а съдържанието на алкохол в бутилирания продукт е обикновено 40%. Дестилират се в Кентъки, поради което битува широко разпространената заблуда, че само произведеното в Кентъки уиски може да се нарича с това име. Този продукт обаче се произвежда още в Илинойс и Вирджиния, а в миналото и в други щати.

Изобретателят на бърбъна (или по-скоро това е най-популярната версия) е баптисткият проповедник от Кентъки Илайджа Крейг. Той е роден около 1738 г. в окръг Ориндж, Вирджиния, а през 1771 г. е ръкоположен за баптистки свещеник. След проблеми със закона в Южна Каролина, той заминава за окръг Бърбън, Кентъки, и през 1785 г. се установява около Франкфорт. През 1777 г. е назначен за пастор в църквата Блу Рън. Крейг е не просто проповедник, но и находчив бизнесмен и местен магнат – той строи първите в Кентъки тепавица и фабрика за хартия, а през 1789 г. основава спиртоварна в Джорджтаун, Кентъки. Там Илайджа Крейг дестилира за първи път уиски от царевица и го нарича бърбън по името на окръга, в който живее. На свой ред името си Бърбън, Кентъки, е получил от френската кралска династия Бурбон, тъй като Америка в знак на благодарност към французите, помогнали й да извоюва независимостта си от Англия, пренася част от френските имена на родна земя. Счита се още, че в спиртоварната на пастора за първи път царевичното уиски е оставено да отлежава в опушени дъбови бъчви – според една версия това станало случайно, когато някои от бъчвите се подпалили и обгорели, но Крейг продължил да ги използва поради неясна причина. Сред начинанията на предприемача е и основаването на колежа Джорджтаун в едноименния град. Баптисткият проповедник умира в Джорджтаун на 18 май 1808 г.

В наши дни фабриката Хевън Хил произвежда бърбън, носещ името на Илайджа Крейг.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама