НОВИНИ


Удряли и Т. Дончев с бензина. Той: Картел трудно се доказва!

13 5709 22.08.2015
Удряли и Т. Дончев с бензина. Той: Картел трудно се доказва!
Томислав Дончев

Прави се секторен анализ за това има ли картел при горивата, надявам се резултатите скоро да са готови, заяви по НТВ Томислав Дончев, който призна, че има дефекти в пазара на горива в България. За разлика от цените на електроенергията, държавата тук не определя цените, припомни той.


Освен цената на петрола, който е основният фактор, в крайната цена се включват още ДДС и акциз. Петролът, преди да бъде купен вече като бензин, минава период от 20 дни. У нас и конкуренцията между търговците да привличат клиенти не се случва, каза той.

Много трудно се доказва картел, призна Дончев. Българският пазар е малък като обеми и брой играчи, но определено има нещо нередно. Дали това е картел или нещо подобно, ще кажат от КЗК, обясни още Дончев. Цената не е единствен проблем, трябва да има и гаранции, че в резервоара е влязло количеството равно на цената. Също и по отношение на качеството.

Самият Дончев преди година заредил и преминал със същото количество гориво два пъти по-малко разстояние от обичайното.

Държавата иска да гарантира контрол по отношение на количеството и на качеството, защото сме пазарна икономика. Трябва да има функциониращ, истински пазар. Ако има действащ, силен пазар със силна конкуренция, няма да е така, смята Дончев. С нетърпение очакваме как ще се произнесе КЗК какво се случва на пазара на горивата на базата на детайлен анализ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама