НОВИНИ


Ограбването на КТБ продължава! Продават луксозен офис на „Дондуков” на безценица

10 8616 26.08.2015
Ограбването на КТБ продължава! Продават луксозен офис на „Дондуков” на безценица

На 12.08.2015 г. частният съдебен изпълнител Милен Бъзински обявява на публична продан недвижим имот в гр. София, ипотекиран в полза на КТБ АД. Сградата се намира на адрес бул."Княз Александър Дондуков" № 54 и с разгърната площ от 2 620 кв.м.


Меко казано, шокираща е началната продажна цена, а именно 1 320 000 евро. Изчислено през за 1 кв.м., това прави 504 евро/кв.м. в центъра на София, при цена 1 200 евро/кв.м. при учредяване на ипотеката върху имота. Какво налага обезценяването на имота не е ясно. Тази безумно ниска цена явно удовлетворява и ФГВБ и синдиците.

За всички е ясно, че цената за 1 кв.м. за офис-сграда, която се намира на няколко метра от паметника на Васил Левски в столицата, не може да бъде по-малка от цената за 1 кв.м. на панелен апартамент в крайните квартали на София.
Но явно целта на синдиците на банката е да се разпродават бързо и на безценица атрактивни имоти, като по този начин директно се ощетява масата на несъстоятелността на банката. Какви са комисионните /официални и неофициални/ на синдиците за тези благи сделки може и никога да не разберем.

В конкретния случай кредиторите на банката ще бъдат ощетени с повече от 1 800 000 евро, тъй като видно от обявата на ЧСИ, върху имота има учредена ипотека в полза на КТБ АД по кредит в размер на 3 200 000 евро. Ипотеката е учредена при 1 200 евро/кв.м., което е значително по-близо до пазарните цени за подобни имоти в топ центъра на София.

Какви са изводите и очакванията след първия обявен от синдиците на КТБ публичен търг за продажба на недвижим имот?

Първо: Собственикът на имота може да обжалва началната оценка на имота, но няма да го направи, защото ще се яви на търга с друга негова фирма и ще си изкупи обратно имота на значително по-ниска цена, вместо да си върне на банката кредита в пълния му размер.

Второ: Синдиците имат право да сменят първоначалния ЧСИ, ако не са доволни от определената от него цена, но няма да го направят, защото явно поставената им цел е да се разпродават активи на банката на занижени цени на точно определен кръг от купувачи.

Трето: След като имотът бъде продаден ще остане необезпечен дълг по кредита в размер на около 1 800 000 евро, който ще плащат кредиторите на банката. Обявлението на ЧСИ 1
Обявлението на ЧСИ 2
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама