ХРАНА И ВИНО


Ще ядем не просто шоколад, а супершоколад

2 6912 27.08.2015
Ще ядем не просто шоколад, а супершоколад

Германски учени твърдят, че могат да предложат формула за супершоколад на базата на промени в ключова съставка на молекулярно ниво, съобщи в. "Дейли мейл".


Учените от Техническия университет в Мюнхен са се съсредоточили върху лецитина в шоколада, който се използва за стабилизиране на мазнините, така че те да не се отделят от какаото и млякото. Как действа лецитинът не е ясно. Производителите на шоколад досега изпипваха рецептите си само на базата на опита и грешката. 

 

Според специалистите молекулярната динамика може да е ценен помощник в процеса на бавното топене и смесване на шоколада, в който се постига финият му вкус и аромат.

 

Германските учени не са единствените, които се надяват да подобрят вкуса на шоколада. Белгийски екип установи тази година, че хибрид между бирените дрожди и микроорганизми от естествената среда в какаовите ферми може да постигне това по време на сушенето на зърната, когато се оформя вкусът им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама