ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 12 януари

0 4268 11.01.2009
Понеделнишката преса на 12 януари

Вестниците пишат, че Русия се отметна от сделката за газа; че Сашо Дончев точи държават с офшорка; че БСП е в паника от 14 януари; че МОН няма стандарти за оценяване.


 

Русия се отметна от сделката за газа - била дописана от Киев, съобщава Дневник.

Протоколът за създаването на международна комисия за контрол над преноса на руски газ през Украйна е "нищожен" документ и заради допълненията в него, направени от украинската страна, няма да има задължителна сила за Русия. Това заяви президентът Дмитрий Медведев, който е наредил на правителството да не прилага подписаното споразумение, съобщи руският телевизионен канал "Вести". Според агенция Ройтерс украинците са подписали малко след полунощ срещу неделя документа, парафиран часове преди това в Москва, но върху него на ръка е било дописано, че се добавя и декларация. Съдържанието на тази декларация противоречало на редица от позициите на Русия. "Не мога да нарека подобни уговорки и приложения по друг начин освен издевателство над здравия разум и нарушение на постигнатите договорености. Това са действия, целящи срив на съглашенията за контрол над транзита на таз, те носят явно провокационен и деструктивен характер", каза президентът Медведев. На пресконференцията в Киев премиерът Юлия Тимошенко наистина изброи "много важни за Украйна" пет точки, няколко от които абсолютно не се връзват с претенциите на Москва.  

Украински газ има, но няма откъде да мине, обяснява24 часа.

Обещаният от Украйна газ не дойде, защото няма техническа и технологична възможност да го получим. Това стана ясно вчера - само ден след като бе огласено, че Украйна ще ни пуска дневно между 2 и 2,5 млн. куб. метра от своя газ. Количествата не могат да минат през мрежата на Румъния, защото ние нямаме връзка с нея. Транзитната тръба през Исакча пък е празна и не може да бъде напълнена с това малко количество газ, което ни е обещала Украйна, обясниха простичко експерти. Трябва да тръгнат 25 млн. куб. метра, за да се запълни тръбата на Исакча, заяви по-късно икономическият министър Петър Димитров. Само жест си остава жестът на Украйна да подаде газ към България, допълни шефът на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев. Ако газът бъде подаден до румъно-украйнската граница, то ние сме можели да си го вземем веднага, тъй като компресорните ни станции имали такива възможности. Неофициално бе развита и тезата, че украинците имали притеснения да не бъдат обвинени в реекспорт на руски газ, за това едва ли не искали да се разчистят тръбите от него.  

Сашо Дончев точи държавата с офшорка, твърди Монитор.

Газовият играч Сашо Дончев източва държавата чрез офшорни компании с неясна собственост. На всичкото отгоре той се оказва и дребен акционер в тях. Всичко в "Овергаз инк", която е основният доставчик на газ за България, се ръководи от централата на фирмата в Лихтенщайн. През 2002 г. акционери в компанията са "Газпром" с 50 на сто от акциите, ямболското дружество "Овергаз холдинг" с 49,95% и Сашо Дончев с 0,022%. С решение на Ямболския окръжен съд от 12 април 2002 година 99,978 на сто от акциите на "Овергаз холдинг" стават собственост на "Енерджи кънсълтънс лимитед". Дружеството е учредено през март 1999 г. в Англия от Алистър Тюлох и Явор Маноилов (човек на Сашо Дончев). Регистрирано е в Лондон на ул. “Хил стрийт” №4. Според запознати посоченият адрес е само пощенска кутия.Как трупа печалби в България -чрез двойно източване. Един път, като доставя гориво на "Булгаргаз" на високи цени, и втори път - като продава природния газ на потребителите си у нас на още по-високи. За източването вина има и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която дава на "Овергаз" лицензи за газоснабдяване у нас на килограм.

София 3 дни под блокада, предвещава Дневен Труд.

Тридневна блокада очаква София на 14, 15 и 16 януари, когато са насрочени протестите на студенти, интернетфорумци, земеделци и синдикалисти. Тя ще е между 10 и 18 ч. Всички недоволни ще се събират пред зала “Хр. Ботев” в Студентския град в 10 ч. Крайната цел е площад “Народно събрание”, където ще има митинги. Столичната община е приела уведомлението за протестите на Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове за жива верига на площад “Народно събрание”. По закон кметството няма право да забрани блокадата, уточниха от “Московска” 33. Общината обаче е поискала протестните действия да са извън охраняемата зона за сигурност на парламента, както и да не се пречи на движението на градския транспорт. В интернет вчера се появи информация за протест на 14 януари и пред Президентството. От кабинета на кмета Бойко Борисов обаче уточниха, че при тях няма искане за подобна акция и те не са издавали съгласувателно писмо за нея. Или ако има протест пред “Дондуков” 2, той ще бъде незаконен.  

На протеста – с камъни, дървье и домати, информира Новинар.

Паметник на недоволството планират да издигнат участниците в националния протест в сряда. Това заяви за „Новинар” Борис Димов, член на организационния комитет на студентите. По думите му всички, заявили своето участие в протестното шествие, ще се появят на жълтите павета с камъни или с домати, които ще струпат на купчина. Освен тях потребителите в интернет форумите планират да се появят с метли, за да онагледят как ще бъдат изметени „боклуците от парламента”. На други места се заричат да "помъкнат дървета" като символ на "дървената" ваканция заради кризата с газа. Във форума на българските майки BG-Mamma.com жените предлагат тяхната форма на протест да бъде пиене на чай с детски колички пред парламента „за здравето на депутатските майки”. Разчитаме на символиката, нямаме за цел да замеряме сградата или министрите, уточни Борис Димов. 

Протестите вече без таксита и добитък, пише Дневен Труд.

Студентският протест на 14 януари може да е последният пред Народното събрание. Това личи от проект за промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите на правосъдното министерство. С него се определят зони около парламента, Министерския съвет и президентството, които стават недостъпни за протести. Такситата вече няма да обграждат парламента, а животновъдите няма да водят говедата си в столицата. Ветото е за ползването в населени места на пътни превозни средства, както и животни за митинги и протести. “Опитваме да постигнем баланс между правото на протести и правата на останалите граждани”, каза за “Труд” министър Миглена Тачева. 

БСП в паника от 14 януари, описва Новинар.

Два дни преди националния протест пред Народното събрание властта се стресна от размера на общественото недоволство, което прозира от интернет-форумите и заявките на организаторите. На сбирката на червените, посветена на законодателните инициативи на партията през новата пленарна сесия, една от основните теми, върху които се концентрираха министрите и депутатите на БСП, се оказа протестът пред парламента, предвиден за сряда. По думите на председателя на Народното събрание Георги Пирински "не трябва да се подценява зарядът на посланията за предстоящите протести". Според Пирински те са нагнетили отрицателна енергия, фокусирана върху парламента, подхранвана по най-различни линии. От думите му се разбра, че ситуацията напомня на властта събитията от 10 януари отпреди 11 години, когато протестиращите срещу управлението на Жан Виденов разбиха сградата на Народното събрание. Страхът на червените е организаторите да не изпуснат контрола върху масите и да се стигне до нов погром над парламента.

Натискат Станишев за избори 2 в 1, огласява 24 часа.

Политически съветници ще натискат Сергей Станишев да имаме едновременни избори - за евродепутати и парламент. За целта трябва да се промени конституцията и НДСВ вече събирт подписка за това, каза вчера зам.-шефът на НС от царската партия Камелия Касабова. Ще настояваме изборите да са в един ден и той да е работен. Идеята е заимствана от американската практика, а у нас това ще намали до минимум изборния туризъм, поясни тя. Осъзнаваме, че вероятността партньорите ни да приемат идеята е минимална, разкри жълт шеф. Въпреки това НДСВ развива аргументите си за избори 2 в 1 - така ще се повиши избирателната активност и ще се спестят над 20 млн. лв. В БСП обаче засега са твърдо против съвместяване на двата вота. Първо, защото конституцията не можела да се пипа конюнктурно - ако на следващия вот пак се разминават датите, да направим мандата на парламента 3 г. ли, питат те. Второ, защото ще е трудно за избирателя да гласува едновременно по две различни системи. Трето, защото според Брюксел съвместяването на евровота с други избори е нежелателно. Четвърто, защото това означава, че с каквато коалиция се кандидатства за НС, с такава ще трябва и за ЕС. 

Очите заплашвал комисията “Кушлев”, съобщава Стандарт.

Несебърският наркобос Митьо Очите е заплашвал шефа на Комисията за отнемане на незаконни имоти проф. Стоян Кушлев. Срещу Димитър Желязков се води дело за отнемане на собственост за над 2,6 млн. лева. Това съобщи самият Кушлев вчера. "Той е отправил заплаха към мен и нашите инспектори. Това е станало в Бургас пред лица, които ми я предадоха", заяви Стоян Кушлев. Имаме сериозни трудности по делото, призна обаче той. 14 вещи лица от морския град вече отказаха да направят оценка на имотите на Очите. За това съдът възложи задачата на експерти от Ямбол. Върховните ни институции трябва да се замислят, защото това говори за ерозия на държавността и е много близо до отказ от правосъдие, заяви Кушлев. Според него е ясно, че хората се страхуват от Очите, който вероятно след 2 г. ще излезе от затвора.  

Нов скандал с поръчка на Гагаузов, разкрива Дневник.

Бивша шефка на програма ФАР в регионалното министерство обучава на антикорупционни практики настоящите служители в агенцията, чиято акредитация беше отнета от ЕС в края на ноември заради нарушения в много от проектите и съмнения за корупция и непрозрачно управление на средствата. Фирма "Консепт", на която Цветомира Лачева е едноличен собственик, е спечелила обществената поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството не чрез конкурс, а с договаряне без обявление. За срока на изпълнение от 12 декември до 20 януари, или за 24 работни дни, фирмата ще получи по договор 332 хил. лв. без ДДС от бюджета, или почти 400 хил. лв. с начислен данък. Лачева ръководеше агенцията по ФАР при предишното правителство, когато регионален министър беше Валентин Церовски от НДСВ. Тя беше кандидат-депутат в листите на НДСВ през 2005 г., но не влезе в парламента. През юли 2005 г. напуска държавната служба и започва частен бизнес. Целта на поръчката е да се усъвършенстват политиките на Изпълнителна агенция "Програма ФАР" при докладване на нередности и измами и управление на конфликти на интереси, обясниха за "Дневник" от ведомството на министър Асен Гагаузов. По-голямата част от заложените дейности вече са изпълнени, каза Лачева. 

7000 шивачки без работа, тревожи се Новинар. 

Масови съкращения са започнали в шивашките предприятия. От поетапните уволнения на работници в стоте фирми в региона засега са засегнати около 20% от заетите в бранша. Предполага се, че до февруари освободените от длъжност шивачки в областта ще са близо 7000. Според председателя на Организацията на предприятията от трикотажната промишленост Стефко Колев липсата на поръчки от Западна Европа ще бъде основната причина за фалитите на малките фирми. Ситуацията допълнително ще се усложни от факта, че големите турски холдинги, които работят в региона, ще преместят бизнеса си в страни като Египет, Йордания, Украйна, Узбекистан и Азербайджан. Там месечната заплата на шивачките е 50 долара. Колев допълни, че 80% от предприятията нямат поръчки за есенно-зимния сезон, което ще доведе до съкращаването на около 70 000 души от бранша, или 30% от шивачите.

МОН няма стандарти за оценяване, твърди Дума.

 Просветното министерство не е създало единни стандарти, регламентиращи какви и колко знания и умения следва да притежава ученикът, за да получи оценка с определените качествени и количествени показатели. Това показва Сметната палата в критичен доклад от одит за дейността на МОН в областта на средното образование за периода 1 януари 2005 г. - 31 декември 2007 г. Според одита това пречи както на обективното измерване на знанията на учениците, така и на успешното външно оценяване - матурите. Голяма част от критиките в доклада са насочени към професионалното образование, недостатъчните механизми за оценяване на знанията и уменията в дадена професия и липсата на връзка между професионалното образование и работодателите. Работодателите не участват при разработването на учебните програми за професиите, констатират одиторите. Освен това МОН няма представа как и доколко работодателите осигуряват места за практика на учениците.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама