Шотландски учени са открили естествен протеин, който забавя топенето на сладоледа, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Протеинът свързва по-добре въздуха, мазнината и водата в сладоледа и така той остава замръзнал по-дълго дори и при по-високи температури.
Доктор Кейт Макфий от университета в Единург разказва за откритието: Идеята е да получим по-бавно топящ се сладолед, който по-дълго да запазва структурата си и така да може да изядете сладоледа си спокойно без да се изцапате. Изобщо не е вреден, протеинът се произвежда от полезна за хората бактерия.
Разработката също ще намали съдържанието на мазнини и захар в леденото лакомство, а на по-късен етап може да се приложи и в други сфери на хранителната индустрия.
По-бавно топящият се сладолед може да е на пазара след три до пет години.