НОВИНИ


Главсекът на МВР: Над 130 души са задържани вчера в центъра на София

1 4363 03.09.2015
Главсекът на МВР: Над 130 души са задържани вчера в центъра на София
Георги Костов

При вчерашната операция на ДАНС задържахме 125 души, за които имаме информация, че са незаконно пребиваващи, каза главният секретар на МВР Георги Костов по БТВ.


Вчера е извършена регулярна операция, тя не е нещо изолирано. В рамките на тази операция в централна градска част на столицата бяха задържани над 130 души, които при първоначалните беседи с колегите не са могли да дадат обяснение за правния си статут. Впоследствие около 8-9 от тях са освободени, тъй като са с предоставен статут на бежанци. В момента имаме 125 задържани, за които към момента разполагаме с информация, че са незаконно пребиваващи и колегите от Дирекция „Миграция” ще ги настанят в приемните центрове на „Миграция”, ще проведат необходимите беседи и ще установят как са проникнали в страната, дали следва да им бъде предоставен статут на бежанци и ще се вземат необходимите административни мерки, заяви Костов.

От началото на годината през пунктовете на Дирекция „Миграция” са преминали 16 хил. души, като числата на задържаните незаконно проникнали в страната са относително съизмерими на вход, на изход и във вътрешността на страната. Грубо около 5 хил. души са задържани от началото на годината на вход на българо-турска граница, на изход на българо-сръбска граница и във вътрешността на страната.

С Турция нямаме сключена реадмисионна спогодба. Ако са проникнали през Гърция има правна възможност да бъдат върнати. Ако не може да се установи начина, по който са проникнали в страната, но установим етническия им произход и родната им държава не е включена в списъка на държавите, от които би следвало да им предоставим хуманитарен статут на убежище, тогава има механизъм, който използваме и ги връщаме в родните им държави, каза той.

От началото на годината имаме над 200 привлечени български граждани за каналджийска дейност. Определено това е една престъпна дейност, която е привлекателна за престъпния контингент, заяви Костов и добави, че в МВР тече непрекъсната дейност по противодействие на незаконното проникване и пребиваване в страната.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама