НОВИНИ


С пари от Европа настаняват бежанци на квартира у нас

2 4526 06.09.2015
С пари от Европа настаняват бежанци на квартира у нас
Архив

Започна програмата за извеждане на бежанците, получили статут, на външни адреси. В момента около 700 души не могат да си позволят да напуснат центровете на Държавната агенция, защото нямат средства за квартира. Програмата се финансира от Европейската комисия с 690 хиляди евро и ще продължи до юли следващата година.


„Програмата е замислена добре, защото при липса на програма за интеграция това дава възможност на хората, които вече са си намерили работа, имат статут на бежанец и могат спокойно да живеят, да се грижат само за прехраната си и за режийните, като наемът се поема по програмата”, разясни пред bTV Марияна Стоянова от бежанско-мигрантската служба към БЧК.

Интерес от наемодатели има. Само за седмица са намерени 12 къщи и апартаменти, някои хора дори са предложили безвъзмездно подслон за бежанци.

От около месец тече разяснителната кампания за програмата за осигуряване на жилища на хората, получили статут. Интересът обаче е изключително нисък.

26-годишният Михаил, чиято майка е украинка, а баща му иранец, още не е получил статут. Младият мъж е преводач, владее 6 езика и не е решил дали да остане в България. Смята, че ще има шанс за по-добър живот в Германия или Великобритания.

 

Ако не се намерят достатъчно желаещи да бъдат настанени, средствата ще се пренасочат към други дейности на Държавната агенция за бежанците.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама