НОВИНИ


Рекорд! За 12 м. фирма на Пеевски печели 18 обществени поръчки за 57 млн

67 18590 07.09.2015
Рекорд! За 12 м. фирма на Пеевски печели 18 обществени поръчки за 57 млн

Нов световен рекорд постави фирма "Водстрой 98". Само за 12 месеца тя е спечелила 18 обществени поръчки за близо 57 млн лева. "Водстрой 98" е смятана за собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски - неофициално.


Доскоро той отричаше да има какъвто и да е бизнес, но само за месец името му се появи като собственик в "Балканска медийна компания" и "Булгартабак". Много е възможно до дни същото да стане и с "Водстрой 98", където официално Пеевски да придобие част от акциите.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ, е категоричен, че открай време именно Пеевски е скритият собственик на "Водстрой 98", за което имало доказателства. В някои медии фирмата е наричана "любимец на властта". Броят на спечелените обществени поръчки подсилва това твърдение.

Пълен абсурд е фирма като "Водстрой 98" да изпълни сама спечелените поръчки, защото няма нито ресурс нито капацитет да го направи. Тя наема подизпълнители, на които поставя почти неизпълними условия, а често бави плащанията към тях или дори не ги изпълнява. Това е известно на възложителите, но те си затварят очите, заради политическия натиск, коментират членове на Камарата на строителите. Според тях от няколко години "Водстрой 98" е монополист в печеленето на поръчки, които други извършват.


След като КТБ бе срината, в източик на средства за "Водстрой 98" се превърна Българската банка за развитие. Тя вече е персонална банка за Пеевски и бизнеса му. Принципал на ББР е министърът на фиансите Владислав Горанов.

 

Банката е основен кредитор на „Водстрой 98“. През август 2014 г., когато КТБ бе убивана публично, именно ББР спаси „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври същата година ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и вече общата експозиция надхвърля 50 млн. лв.

 

По подобен начин действа и "Балканска медийна компания", на която ББР отпуска пари "при поискване".

 

Списък на обществените поръчки


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама