ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 14 януари

0 3886 13.01.2009
Пресата на 14 януари

Вестниците пишат за ядрения ентусиазъм в парламента; за разочарования Жан Виденов, напуснал БСП; за България представена като "турска тоалетна".


 

Украйна спря кранчето на газ за България, информира Новинар.

Украйна не приема подаваните от Русия количества газ, предназначени за транзитиране към европейските потребители. Това заяви вчера представител на международната комисия, която наблюдава транзита на горивото през Украйна, цитиран от агенция „Интерфакс”. Доставките на суровината за Европа бяха прекратени няколко часа след възстановяването им в 9 часа българско време вчера. Налягането в тръбите към газова станция „Суджа”, която се намира на руско-украинската граница и през нея се подава руският газ към Украйна, е достигнало нужните 75 атмосфери, но в същото време на входа на украинската газотранспортна система то е нулево, съобщава медиата. 

Ядрен ентусиазъм в парламента, отчете Дневник.

Заседава парламентарната енергийна комисия. Напливът от депутати е учудващ. Дори лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристигна (с охраната си). Очите на повечето народни избраници заблестяха - предстои им да гласуват историческо решение за пускане на старите 3 и 4 реактор на АЕЦ "Козлодуй", които бяха спрени, за да бъде приета България в ЕС. Председателят на комисията Рамадан Аталай (ДПС) разясни, че само да се дръпне шалтерът и, хоп, токът пак ще се произвежда. Днес оживлението ще се запази, защото депутатите ще изслушат министър Петър Димитров, който беше в Брюксел на среща на енергийните министри от ЕС за газовата криза и представи намерението за рестарт, изказано вече и от премиера, и от президента. Комисията да задължи правителството да започне процедура за включването на първите четири реактора в АЕЦ в най-кратки срокове, разшири намерението Сидеров и напомни позабравената и от управляващите идея България да стане енергиен център на Балканите. Депутати възразиха, че първите два блока дори след модернизация няма да са безопасни. 

Сергей Станишев: Добрата новина е несигурна, цитира Новинар.

Добрата новина е несигурна. Така коментира вчера възобновените руски доставки на газ министър-председателят Сергей Станишев, преди да разбере, че Украйна е възпрепятствала достигането им до нашата страна. По думите му България ще се опита да договори преки доставки на синьото гориво от „Газпром”, използвайки всякакви политически и икономически маневри. Според премиера „кризата е дошла неочаквано и въпреки това страната ни има резерв от газ за още 15 дни”. Според данните на Станишев до този момент 368 фирми са засегнати от газовата криза, като загубите към този момент са изчислени на 101 млн. лв. Страната ни ще поиска финансово обезщетение от Европейската комисия, като междуведомствена работна група към Министерския съвет ще изчислява и анализира всички щети след окончателното възобновяване на газоподаването. 

Жан разочарован, напусна БСП, четем в Монитор.

Бившият министър-председател Жан Виденов, подал оставка в края на 1996 г., е обявил в Благоевград, че е разочарован от правителството на Станишев и е напуснал Българската социалистическа партия. Това стана ясно вчера от публикация в регионалната преса. "Правителството на Сергей Станишев реализира политиката на ръководството на БСП след 1997 г. и не може да се оправдава с НДСВ и ДПС. Огромното мнозинство от членовете на партията не са доволни от крайния резултат и аз съм един от тях, затова вече не съм в БСП", обяснил Виденов. Информацията за напускането от страна на Жан Виденов бе потвърдена и от близкия му съратник и колега през годините - Красимир Премянов. Вчера той не пожела да даде подробности за мотивите на Виденов, само подчерта, че бившият премиер "си остава социалист по душа". Според Премянов Виденов е "закъснял с това решение, което обмисля много отдавна". 

Протестът - Без синдикати и Студенти, разучила е Дума.

От 20 до 50 лева предлагали за участие в Студентския град Категорично се разграничаваме от опитите на определени псевдостудентски лидери за насаждане на обществено недоволство сред нашите колеги студенти и за използване на трагичния инцидент с убития Балтов за политически цели. Това заявява Националното представителство на студентските съвети в разпространена вчера декларация. Както е известно, групи студенти от неформални сдружения заявиха, че са недоволни от взетите от държавата мерки и ще излязат днес на уличен протест. От 20 до 50 лева се предлагат в Студентския град за участие в протеста, съобщи междувременно “Фокус”, позовавайки се на студенти. И вчера представители на НПСС имаха среща с просветния министър Даниел Вълчев. Те обясниха пред журналисти, че с поредица от срещи с всички държавни институции се опитват да намерят трайни решения за бъдещето на Студентския град в столицата и за част от проблемите на студентите.  

Лихвите по потребителски заеми скочиха с до 4.72% за месец, съобщава Дневник.

Банките са увеличили лихвите по потребителски кредити с до 4.72 процентни пункта само през декември. Осем институции са вдигнали цената на тези заеми. Промяна има и в таксите по някои кредити. Продължава и отказът на банки да отпускат определени заеми. Това е картината на банковата система в края на 2008 г. Покачването на лихвените проценти е различно за заемите в левове и в евро. Ако до декември най-ниската лихва по левов потребителски кредит е била около 12%, а най-високата - около 13-14%, след увеличението най-ниската лихва е 13.10%, а най-високата достига 16.72%. При жилищните ипотечни кредити миналият месец е бил относително спокоен. Малко банки са увеличили лихвите по тези заеми. Данните са от проучване на финансовия портал "Моите пари", представено вчера. Според допитване на "Дневник" до банкери на този етап е много трудно да се правят прогнози за движението на лихвите, тъй като пазарът е много динамичен и му влияят много фактори. 

Зелена светлина за висшистите ни в 16 страни от Евросъюза, възрадва Монитор.

От началото на 2009 г. българи могат да работят свободно в 16 страни от Европейския съюз, съобщи вчера за "Монитор" Стоимен Велев от отдел "Външноикономически отношения на ЕС" към МВнР. От януари Гърция, Испания, Унгария и Португалия също отвориха напълно трудовите си пазари за работници от България и Румъния. Дания пък ще приема нашенци от 1 май 2009 г. Сайтът "Европейски услуги по заетост" (ЕURopean Employment) към Агенцията по заетостта разполага с богата база данни за работните места в страните, членки на ЕС, обявени в Агенцията по заетост. Всеки лекар, който си търси работа в Дания например, може чрез сайта да влезе в директна връзка с работодателите и да попълни документи онлайн задължително на датски език. По-облекчен вече е редът за наемане на лекари, IT специалисти и инженери, които от тази година кандидатстват за работа в Германия. Висшистите ще получават разрешителните, без да преминават през ситото на т.нар. пазарен тест. Чрез него работодателят най-напред проверява дали няма немски кандидати за мястото и едва след това предлага работа на чужденци. Австрия, която запазва пазарния тест, разполага със списък от около 50 професии, по които има облекчения за издаване на разрешения за работа. Във Франция те са 150. Необходим е обаче и документ за пребиваване в страната. 

Скандал в Брюксел: България представена като "турска тоалетна", разказва Атака.

На изложба в Брюксел България е представена като турска тоалетна, като тоалетна с клекало, в скандална инсталация на никому неизвестната авторка Елена Джелебова, заяви за "Всеки ден" говорителката на Постоянното ни представителство в Европейския съюз Бетина Жотева. Според нея такава "художничка" не съществува, което прави скандала около изложбата "Ентропия" още по-голям. На 15 януари в Брюксел ще се открие експозиция с 27 инсталации по инициатива на Чехия като председател в момента а ЕС. "До откриването в четвъртък изискахме от чешките си колеги да махнат от залата т.нар. "творба", за да не я разбият мераклии тук с чукове", каза още Жотева. Преди два дни тя е внесла вербален протест, в който е искала да разбере на базата на какви критерии е бил избран точно този проект. От чешка страна отговорили, че куратор на изложбата е чехът Давид Черни и по негова преценка са подбирани както авторите, така и инсталациите. В Съюза на българските художници не са чували името на Елена Джелебова. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама