НОВИНИ


Огнян Минчев: Москва се държи квазиимперски

29 7694 09.09.2015
Огнян Минчев: Москва се държи квазиимперски
Огнян Минчев

Русия се държи квазиимперски и цели Москва да стане център на евроазиатски проект.Това тълкувание на външната политика в региона даде шефът на Института за регионални и международни изследвания проф. Огнян Минчев.


В ролята си на лектор в двудневния международен форум за ролята на ЕС и НАТО в черноморския регион Минчев прецени, че Русия вече се е отказала от това да е партньор на НАТО.

Москва иска да стопира процеса на изграждане на обединени нации и институции, наблюдаваме контролирана дестабилизация на нациите, определи политологът.

Колегата му от секретариата на НАТО Петр Лунак пък смята, че Алиансът трябва да води политика не за смяна на режима на Путин, а за промяна в политиката му.
Няма гаранция, че той не би бил заменен от подобен по модел режим, обясни старши сътрудникът. Според него не може Русия да избира кои правила да следва и кои не. На нея най ще й хареса да няма правила, отсече той.

За Джеймс Никса от Кралския институт за международни отношения във Великобритания не може да има мир без Русия, но в момента той не вижда как може да се случи мир с Москва. Русия не се интересува от земи, а от контрол, смята специалистът. За него Кремъл гледа на черноморския регион като на изоставени някога страни, в които сега трябва да си заздравят позициите.
Чрез европейските енергийни пазари трябва да се намали контролът на Русия, санкциите трябва да продължат, категоричен бе Никси.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама