НОВИНИ


Станишев след речта на Юнкер: След големите обещания за бежанците, очакваме действия

6 4333 09.09.2015
Станишев след речта на Юнкер: След големите обещания за бежанците, очакваме действия
Сергей Станишев

Днес бяхме свидетели на една силна, европейска реч, от човек, отдаден на европейската идея, какъвто е г-н Юнкер. В този труден за ЕС момент, той потвърди европейските ценности, които всички ние споделяме – солидарност с бежанците, пристигащи по нашите брегове.Въпреки, че често имаме различия, съм доволен да видя, че днес Юнкер подкрепи предложенията на европейските социалисти и демократи за обща европейска политика на убежище. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза по-рано днес в пленарната зала на ЕП


В условията на такава хуманитарна криза, Европа трябва да действа. Бежанците се стичат към Европа в търсене на сигурност и подслон. Отговорност на всички страни-членки е да им ги предоставят, да ги интегрират и да им дадат възможност за работа, образование и сигурно място, което да им гарантира перспективи за бъдеще и достоен живот. Подкрепям използването на европейски средства и създаването на постоянен механизъм за релокация за постигането на тези цели, каза още той.
В същото време от огромно значение е да се адресират първопричините за тази миграция, за да се намери път към политическа стабилност в Близкия Изток и Африка. В тази връзка, адмирирам визионерска работа на Федерика Могерини за утвърждаването на силна европейска външна политика, и приветствам намеренията за създаване на извънреден доверителен фонд, който ще й даде повече ресурси, за да продължи работата в тази посока.
Вече достатъчно време слушаме обещанията на г-н Юнкер за действия по социалните въпроси в Европа. Миналата година той призова за "социален ААА рейтинг", а сега ни казва, че социалната политика е важна за него. Но Европа има нужда тези думи да се превърнат в действия. Лявото семейство в Европа се бори за най-уязвимите граждани, които понасят най-остро ефектите от социалния дъмпинг, "състезанието" за намаляване на заплатите, несигурните работни места и бедността. Чухме заявени намерения и принципи от г-н Юнкер, но те няма да струват нищо, ако не са подкрепени от конкретни действия, с които ЕС да защити своите граждани и техните социални системи, категоричен бе лидерът на ПЕС.
Г-н Юнкер говори за завършване на Икономическия и паричен съюз (ИПС), за да се постигне икономическо възстановяване. За нас в ПЕС обаче, това не е достатъчно. Реформирането на ИПС няма да постигне целите си, ако социалната кохезия, солидарността и устойчивостта не бъдат изведени като равнопоставени цели на европейската икономическа и парична политика. Всички сериозни политически фигури от нашето семейство работят за намирането на нови прогресивни решения на тези въпроси. Повече ограничения няма да доведат до решение, завърши Станишев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама