НОВИНИ


Ексшеф на ЦРУ: САЩ поиска да се спрат руските полети над България

3 5187 10.09.2015
Ексшеф на ЦРУ: САЩ поиска да се спрат руските полети над България

Три са начините за доставка на руско оръжие в Сирия – през Турция, през България и Гърция, или през Иран, коментира бившият директор на ЦРУ Майкъл Морел пред телевизия CBS.


По думите му, САЩ са оказали натиск и България е отказала нови руски полети през въздушното си пространство.

 

"Американското разузнаване наблюдава руската активност в северозападна Сирия и това, което вижда, е, че се прекарват модулни помещения за настаняване на около 1000 души. Вкарват се преносими системи за контрол на въздухоплаването и др. Не е много ясно какво се случва, но една от основните версии е, че руснаците строят военновъздушна база в Сирия, от която може да извършват бойни действия в подкрепа на сирийския президент Башар Асад и борбата му срещу "Ислямска държава", фронта "Ал Нусра", както и умерената опозиция.

 

Запитан как САЩ реагират на всичко това, Морел отговаря, че има само един начин за действие – САЩ да се опитат да спрат потока на тези оръжия.

 

"Три са начините, по които Русия да пренесе оръжията в Сирия – единият е да мине през Турция, но турците казаха "не". Другият вариант, който вече се случи на практика, бе да се мине над България и Гърция, но САЩ използва своите канали и българите отказаха нови полети. 

 

Иранците обаче казаха на Русия, че могат да прелетят през нейното въздушно пространство. Така обаче трябва да преминат и над Ирак. Това означава, че вероятно фокусът на дипломатическите им усилия сега ще е Ирак.

В същото време САЩ ще окажат огромен натиск върху Ирак, за да спрат тези полети. Ще видим какво ще направят сега иракчаните", добави Морел, цитиран от bTV.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама