СВЯТ


Обама недоволен, че България затвори небето си за руски самолети

25 8588 11.09.2015
Обама недоволен, че България затвори небето си за руски самолети
Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията.


Белият дом още няма окончателна позиция по въпроса за руската военна помощ за Башар ал Асад и е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане какъв да бъде планът за реагиране на очевидните признаци, че руснаците изграждат своя военно-въздушна база край Латакия в Сирия.

Това разказва колумнистът на "Блумбърг" Джош Рогин, позовавайки се на двама източници. За текста му в рубриката "Разсекретено" изрично е отбелязано, че може да не съвпада с редакционната позиция на агенцията.

Разузнаването непрекъснато информирало президента, че Русия планира да изгради своя база край най-големия пристанищен град на Сирия, в която в следващите дни или седмици да разположи свои МиГ-31 и Су-25, с които да нанася удари по цели в страната. Вече е пристигнала част от оборудването, включително мобилни кули за авиодиспечерите, доставки за поддръжката на самолетите и сглобяеми жилища за стотици военни.

Но в администрацията във Вашингтон още не са решили как да подходят към този развой на събитията, твърди Рогин. Част от хората в Белия дом са за това да бъдат спрени руснаците в Сирия, докато други са за сътрудничество стях в борбата срещу "Ислямска държава", допълва авторът.

Първата група смятала, че военно сътрудничество с руснаците е равносилно на признание, че позицията на САЩ срещу оставането на Асад на власт се е провалила и се руските самолети ще атакуват опозицията под прикритието на действия срещу ислямистите. "Намеренията на руснаците са да задържат Асад на власт, а не да се борят с "Ислямска държава". Сега вече свалиха картите си", казв източник от администрацията.

Представителите на втората група не искали да се влошават още повече отношенията с Москва и сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт, след което да се координират полетите с операциите в Северна Сирия на предвожданата от САЩ коалиция.

В събота държавният секретар Джон Кери разговаря за втори път в рамките на по-малко от месец с руския си колега Сергей Лавров по повод руските действия в Сирия. Запознат със съдържанието на разговора казва, че той настоял да спре трупането на оборудване, но отговорът бил, че Москва не върши нищо нередно и подкрепата за Дамаск ще продължи. Тава било възприето като отказ на руснаците да подкрепят усилията на Кери да се поднови политическия процес за уреждане на кризата, обсъждан през август с Лавров и с външния министър на Саудитска Арабия.

Държавният департамент започнал опити да ограничи руските действия като се обърнал към София и Атина да откажат разрешения за прелитане на товарни самолети. Но Обама не знаел предварително за това и бил разочарован, че департаментът не е действал по-прозрачно и в по-добра координация с останалите ведомства във Вашингтон.

Във вторник обаче представител на Държавния департамент каза, че всички подобни действия са в съзвучие с дейността на цялата администрация.

Споровете във Вашингтон частично се дължали на това, че в телефонен разговор през юли президентът Владимир Путин разговарял с Обама и според американския лидер Москва започва да се дистанцира от губещият позиции Асад. Но след това Путин започнал да избягва сериозни разговори със САЩ за дипломатическо решение и докато струпва оборудване край Латакия заговори за възможна коалиция на Асад със "здравата" сирийска опозиция.

Путин пристига в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, където се очаква да говори за борбата с тероризма и в администрацията на Обама се опасяват, че нямат реални лостове да реагират на руските действия, казва Рогин. Дори да не приеме наличието на руска ВВС база в Сирия, президентът Обама не може да стори много.
Сред възможните реакции са налагане на нови санкции срещу Русия (но изобщо не е сигурно, че Европа ще се присъедини), предупреждение, че базата може да бъде атакувана от опозицията (но руснаците могат да удвоят военния си контингент, за да я защитят) или опит да бъде затворен и източният въздушен коридор към Сирия (но няма гаранции, че Ирак ще приеме да се изправи срещу Путин и Иран).

Вашингтон може да не предотврати появата на руска база, но не бива да си сътрудничи с нея, защото това ще бъде възприето като запазване на Асад, а така САЩ ще изгубят влиянието си върху сирийската опозиция.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама