ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 16 януари

0 3986 15.01.2009
Петъчната преса на 16 януари

Вестниците пишат за газовата агония до няколко дни; за това, че опозицията се закачи за протеста; за Батко, който отива на съд и че нашенецът не “чукал” на частно.


 

Ден втори: Щитове на земята, карамфили срещу полицаите, обобщава Дневник.  

Без размирици, с по-малко участници, но с повече и по-мощни скандирания "Оставка" и "Червени боклуци". Така премина вторият ден от протеста пред Народното събрание на студенти, природозащитници, лекари, фермери... Митингът продължи близо четири часа, но демонстрантите си обещаха да продължат и днес от 11 часа.

Хлъзнаха ни да бием, за да ни мразят, пише 24 часа.

Ако в събота полицаите протестират пред МВР и мрънкат за заплати, ще ги освиркаме.Така родители на арестанти от първия ден на митинга нападнаха униформени вчера. В същото време анонимни полицаи заподозряха, че са били хлъзнати да бият протестиращи, за да не получат подкрепа от хората по време на протестите за заплати и по-добри условия на работа. Властта ни забърка в конспирация, пишат ченгетата в най-големия полицейски форум poliseba4ka.com. Според тях заповедта за разпръскването на протестиращите е искала да противопостави гражданите на полицията. Униформените са убедени, че целта на сблъсъците била да бъде намалена обществената подкрепа за собствения им протест. Защо да им увеличават заплатите - за да бият децата и да ги задържат без причина" викаха гневни родители пред столичното Първо РПУ. Тук течаха част от съдебните процеси срещу задържаните младежи. Не мога да проумея, че посегнаха на децата, а в своите искания към управляващите бяха включили и специално искане за достойни заплати и добри условия за труд и за служителите от МВР, каза Камелия Пенчева, чийто син Веселин е бил сред задържаните. Студенти обявиха, че ще съберат контра митинг на полицейския в събота. Други апелираха полицаите да бъдат подкрепени. 

Станишев знае кой окървавил протеста, ще мълчи – разчита на медиите, добавя 24 часа.

Cергей Станишев знае кой окървавил протеста, но ще мълчи. Премиерът обяви вчера, че е имало съзнателно създадена организация за опорочаване на митинга пред парламента. Той се позова на информация в медиите и призова журналистите да продължат с разследванията си кой е организирал провокациите с цел да се ескалира протеста, да се стигне до сблисъци и гневът да се отприщи. Питан дали има информация от специалните служби за съзнателно вкарване на агресивни елементи сред протестиращите, Станишев заяви, че публичната информация е достатъчна и се доверява на нещата, до които медиите са стигнали Напомни, че са имали информация за готвена провокация и са предупредили за това столичната община. Премиерът призова недоволните граждани и неправителствени организации да имат предвид, че могат да бъдат употребени, но не съобщи от кого. Според него има стремеж за политизиране на протеста от част от опозиционните партии, които били свързани с "тези нетрадиционни похвати". "Очевидно е, че нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Стремят се отново да се възкачат на граждански протести", допълни Станишев.  

Опозицията се закачи за протеста, допълва темата и Монитор.

Ден след като лумпени окървавиха площада пред парламента, опозицията изпълзя на протеста. Десницата и независимите депутати напуснаха пленарната зала. Народните избраници излязоха от нея заради решението на председателя на Народното събрание Георги Пирински да допусне вътрешния министър Михаил Миков да си тръгне от парламента, без да отговаря на въпроси. "Министър Миков трябваше да отговори на въпросите защо имаше побой над български граждани. Той не остана за този дебат. Няма какво да правим в парламента", каза председателят на СДС Мартин Димитров. Лидерът на ДСБ Иван Костов допълни, че излиза като обикновен протестиращ. "Това не означава, че оглавяваме протеста и поемаме политическа организация", каза той. Малко по-късно пък от "Атака" съобщиха, че напускат парламента, тъй като се е изчерпал като най-висш орган на властта. 

МВР-шефът: Когато се посяга над полицай - действаме!, цитира Дума.

Когато се посяга над полицай, то ще действат полицията, прокуратурата и съдът, заяви вчера от трибуната на парламента вътрешният министър Михаил Миков. Той беше изслушан от депутатите в началото на парламентарния ден във връзка със сблъсъка между полицаи и така наречените "ултраси" отпреди два дни пред сградата на НС. Министърът подчерта, че неговото ведомство разполага с достатъчно сили и за по-сериозни действия, но това за щастие не се наложило. Михаил Миков заяви, че полицаите имат достатъчната подготовка да демонстрират силата на държавата. Министърът каза, че за да се опазва правовият ред в страната, трябва участието както на полицята, така и на депутатите и на обществото като цяло. В тази връзка той поиска подкрепата на народните представители за спазването на законите у нас.  

АТАКА напуска парламента, оповестява Атака.

Парламентарната група на АТАКА е взела единодушно решението да не влиза в Народното събрание до изборите. Това обяви вчера лидерът на патриотите Волен Сидеров. Парламентарната група на АТАКА смята, че този парламент се е изчерпал като най-висш орган на властта у нас, се казва в декларация на националистите до медиите. Той не представлява адекватно българското население. В него има форми на политическото инженерство - БНД, "Движение Напред", ЕНП и други, за които никой не е гласувал. Има и голяма група от т. нар. "независими", които би трябвало да напуснат парламента и това да влезе в правилника на НС, пише още в документа. Всичко това изкривява вота на българите и налага избори за ново Народно събрание на базата на ясно представяне на идейни платформи на отделните политически сили, посочват парламентаристите от АТАКА. Бойкотът на парламента бе предложен от АТАКА на останалите опозиционни партии още през юни-юли 2008, но беше отхвърлен от ДСБ, СДС и БНД, припомнят националистите. Самият Волен Сидеров пък нееднократно предлагаше среща на опозиционните лидери, за да се обсъдят общи действия срещу управляващата тройна коалиция. По думите му в настоящия парламент не се дава възможност на нито едно разумно предложение на АТАКА. 

12 хиляди излизат в подкрепа на АЕЦ, твърди Новинар.

Над 12 хиляди ще се включат в протеста за подкрепа на рестартирането на двата спрени ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй" в неделя, организиран от движение „Напред”. В началото на седмицата се очакваше към него да се присъединят около 5000 - 6000 души. Вчера обаче заявилите участие в протеста нараснаха до 12 000, съобщиха от централата на коалицията. „Държим да подчертаем, че това не е протестен митинг, категорични бяха те. Той е в подкрепа на рестартирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ и за достойна българска икономика”, твърдят организаторите. Очаква се протестът да бъде подкрепен и от синдикатите КНСБ и "Подкрепа", както и от сдружение „Защита на „Козлодуй”. Шествието ще тръгне от НДК, ще премине през бул. „Витоша” и ще се отправи към площад „Независимост”. Речи на протеста ще държат председателите на партиите от движение „Напред”.  

Газова агония до няколко дни, обявява Дневник.

Ако нищо не се случи до 5 дни, "агонията започва". Така депутат от мнозинството вчера определи ситуацията 9 дни след началото на газовата криза в България. На 21 януари свършват възможностите на "Булгартрансгаз" да поддържа близо половината от необходимото дневно количество природен газ, а индустрията няма алтернативи при по-драматично намаление на горивото, показа проверка на "Дневник". Още пет дни от хранилището в Чирен могат да се черпят максималните количества от 4.2 млн. куб.м и заедно с резервите в тръбопреносната мрежа да се поддържа общо потребление от 5.7 млн. куб.м дневно, въведено с ограничителния режим след спирането на руските доставки. След това ще се разчита само на Чирен, и то на 3.8-3.9 млн. куб.м дневно, съобщиха експерти. Вчера ръководствата на "Булгаргаз" и на оператора "Булгартрансгаз" се молеха дотогава доставките да бъдат възстановени. Най-лошият вариант е консумацията да бъде намалена с 2 млн. куб.м, но преди да въведем нови ограничения, ще се срещнем с представителите на бизнеса, потвърди пред "Дневник" директорът на дирекция "Управление при кризи" в енергийното министерство Атанас Съйков. По думите му при всички случаи подаването на газ за торовите заводи и металургията няма да бъде прекратено, защото това ще доведе до закриването им. На 21-ви антикризисният щаб, на който Съйков е секретар, ще реши какво да прави, ако дотогава руските доставки не са възобновени.

Батко отива на съд, информира Монитор.

Бившият шеф на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, известен като Батко, отива на съд. Прокуратурата вчера внесе обвинителния акт в Софийския градски съд. Бившият пътен шеф е обвинен в неизпълнение на Закона за обществените поръчки и на служебните си задължения. В зависимост от сложността на делото то трябва да бъде насрочено от съда в срок от два до три месеца. Георгиев стана публично известен като Батко, след като даде обществени поръчки за 120 милиона лева на фирмите на братята си. Заради конфликта на интереси и корупцията Европейската комисия спря финансирането по програми ФАР и ИСПА. Прокуратурата твърди, че Георгиев е извършил длъжностно престъпление в особено големи размери в периода от 24.10.2006 г. до 28.11.2007 г. В обвинителния акт е записано, че Батко е завлякъл Пътния фонд с над 100 млн. лева, които са отишли в двамата му братя Бойко и Емил Георгиеви. Според обвинението той е сключил договори с фирмите "Биндер" и "Инмат", както и с Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел набавяне на имотна облага за двамата му братя. 

Нашенецът не “чукал” на частно, оповестява Дневен Труд.

Глобалната икономическа криза е ударила страната ни с неподозирана сила! Българинът вече заработва значително по-малко пари на частно, отколкото преди година. Това показват данните на Националния статистически институт за приходите и разходите на родните домакинства за ноември м. г. Спрямо същия месец на 2007 г. доходите от самостоятелна заетост (освен официалната заплата, извънреден труд, получаваните социални помощи и пенсии) са намалели драстично. През ноември 2007 г. те са били 27,67 лева средно за всеки българин, а за същия месец на м. г. сумата е едва 18,15 лева, което представлява спад от 34,4%. “Не сме сигурни на какво се дължи подобно намаление. Възможно е една от причините да е и икономическата криза”, коментираха статистици. Общият доход средно на лице в България от ноември 2007 г. до съответния месец на м. г. е нараснал със 17,3% - от 272,78 лв. на 320,06 лв. Основната част от средствата идва от работна заплата. Това перо представлява 50,2% от всички доходи на средностатистическия българин (160,79 лв. средно на човек), показват данните на НСИ. Вторият по значение източник на приходи в семейните бюджети са пенсиите. На средностатистическия българин се падат по 73,33 лева. Според данните на националната статистика доходите от домашното стопанство непрекъснато намаляват. Явно нашенецът окончателно е спрял да вари компоти, сладка и да затваря всевъзможни буркани с туршии за зимата. Разходите на българите също са се увеличили през последната година. През ноември 2007 г. средните харчове на един нашенец са били 257,25 лева, а през същия месец на м. г. са достигнали 288,04 лева. Това представлява увеличение от 12 на сто. 

Джемини: Хомосексуализмът стана политическа обида, четем в Новинар.

Хомосексуализмът се използва и като политическа обида в медиите, това заяви вчера изпълнителният директор на българската гей-асоциация "Джемини" Аксиния Генчева на публична дискусия на тема "Враждебната реч и езикът на омразата в електронните медии". "Когато наречем един политик гей, го отнасят обикновените гейове", заключи Генчева, според която в това отношение езикът на печатните медии е "много по-неутрален, отколкото този на електронните, които насаждат омраза с цел намиране на сензация". На дискусията, организирана от СЕМ, присъства и зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който заяви, че "междуетническите отношения в България не трябва да се демонизират, нито да се идеализират". Според него от 2001 г. до 2005 г. у нас се е наблюдавала тенденция на преминаване от нетолерантен към толерантен политически език, но през последните години се е задействал обратният процес. 

Идват данните за съмнително свинско месо, съобщава Дневен Труд.

След седмица България ще получи резултатите от лабораторията в Холандия, която изследва пробите от ирландското свинско месо със съмнения за съдържание на диоксини. Това съобщи вчера Министерството на земеделието и храните. У нас под възбрана са поставени 78 600 консерви и 15 263 кг трайни и малотрайни колбаси. Блокираната продукция е общо 76 394,9 кг. Суровото ирландско свинско месо, произведено след 1 септември миналата година, за което има вероятност да е замърсено с диоксини, ще бъде унищожено във всички държави от ЕС. В България 61 465 кг ще бъдат изгорени в екарисажа във Варна през следващата седмица. 

Парите за ин витро като еврофондовете, научаваме от Стандарт.

Фондът за ин витро ще дава пари за лекарства и процедури на жените чак след като те са си ги платили сами. Това предвижда проектът за правилник, който готви здравното министерство. Жените трябва да получат парите си до 14 дни след като са представили нужните документи за извършените процедури. Пациентите обаче не са съгласни с подобен ред. Причината е, че той ще затрудни достъпа до ин витро. Над 5000 лева струва една процедура. Тази сума е непосилна за доста от семействата. Затова се предприе и създаването на фонда. Ако жените трябва пак да си намират парите предварително, те отново ще са ощетени. Все още не е ясно и с колко точно средства ще разполага фондът. В закона за бюджета за 2009 г. се предвижда в него да постъпят 20 млн. лв. - 10 от излишъка и 10 от бюджета на здравното министерство. В проекта на правилник обаче фигурират само десетте милиона от бюджета на министерството. Фондът ще се управлява от директор, който ще назначава здравния министър, предвижда още проектът. Засега обаче няма никакви условия за това кой може да бъде назначаван на тази длъжност. Работата на директора ще подпомага обществен съвет от седем души. Те ще се избират от Министерския съвет. От проекта за фонд отсъства създаването на медицински и управителен съвет, както се визираше в предложенията от миналата година. Не е посочено изрично и къде ще бъде мястото на пациентските организации в контрола и управлението на дейностите на фонда.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама