НОВИНИ


"Пени маркет" си тръгва от България

2 8192 16.09.2015
"Пени маркет" си тръгва от България
Магазини "Пени маркет"

REWE Group, собственикът на дискаунт магазините "Пени маркет", обяви, че до края на октомври ще затвори всичките си 49 магазина в България.


Тя обаче ще продължи дейността си в Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария, където също има магазини. REWE Group е собственик и на веригата "Била", върху която смята да се концентрира у нас.

Част от филиалите на "Пени", както и логистичният ѝ център в Столник ще преминат към "Била", която в момента има 92 магазина в страната.

"Всички задължения към доставчици, бизнес партньори и служители ще бъдат изпълнени. Доколкото е възможно, на служителите на "Пени" ще бъде предложено работно място в "Била". Останалите служители ще получат обезщетения, които надхвърлят определените в закона суми. Схемата на компенсациите е обсъдена и одобрена и от европейския представител на служителите в REWE Group", пише в прессъобщението.

REWE International е пазарен лидер в Австрия в сектора на търговията на дребно с козметични и хранителни продукти и е един от най-големите работодатели в страната. В Австрия и в други страни броят на служителите на REWE International възлиза на 76 200, наети в около 3600 магазина. През 2014 г. общият оборот на компанията нарасна на 13,02 млрд. евро.

Компанията е част от немската REWE Груп, един от европейските лидери в търговията и туризма. В момента за REWE Груп работят 330 000 служители в около 15 000 магазина в 12 европейски страни, осигурявайки оборот от около 51,1 млрд. евро.

От своята централа във Винер Нойдорф, Австрия, REWE International управлява търговските фирми "Била", MERKUR, "Пени", BIPA и ADEG в Австрия, както и много собствени марки. Компанията е активна и в туристическия бранш чрез "Била" Reisen, JAHN REISEN, MERKUR Ihr Urlaub и "Пени" Reisen. В същото време REWE International развива успешен бизнес и в сегмента на супермаркетите в седем страни от Централна и Източна Европа: България, Хърватия, Чехия, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.

"Била" България е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000 г. с откриването на първия си магазин на 5 октомври в София.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама