ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 19 януари

0 3909 18.01.2009
Понеделнишката преса на 19 януари

Вестниците пишат за това, че ни пускат газа в четвъртък; за София, която не вижда края на кризата; за схемата: В дясната коалиция – място според парите.


 

Пускат ни газа в четвъртък, оповестява Новинар.

Украйна обеща да поднови транзитните доставки на руски газ за Европа в най-скоро време. Това заяви в неделя руският премиер Владимир Путин след близо петчасови преговори с украинската си колежка Юлия Тимошенко в Москва. Двамата ще възложат на газовите компании „Газпром” и „Нафтогаз” да подготвят документите, фиксиращи цената на горивото за Украйна и транзитирането му през територията й за Европа, за подписване днес. Според експерти ще са нужни три дни след отварянето на крановете, за да може синьото гориво да достигне Европа.

София не вижда края на кризата, научаваме от Дневен Труд.

Изходът от кризата все още не се вижда, коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. България вече действително не вярва на такива декларации и ние се готвим за продължителна криза, подчерта той. Според него в създалата се ситуация няма да издържат предприятията, които са спрели производството си. Но социалните обекти – болниците например, няма да усетят кризата. „Ударът е върху икономиката“, подчерта министърът. Той припомни, че на 12 януари с Гърция е постигната договореност България да получава по 2 млн. куб. метра газ на денонощие от количеството, което е останало в транзитната тръба за Гърция.

Фалшив подпис изтри спечелено дело, съобщава Дневен Труд.

Покрай многото начини за проваляне на дела нова шашма торпилира правосъдието. Най-коварната. Вместо да се подкупват вещи лица и магистрати и сие хватки, директно се пуска молба до съда от името на противника, че се отказва от правата си. И съдът веднага прекратява делото. Нищо, че се е точило девет години и е спечелено на две инстанции от опонента. Оказва се, че няма пречка да бъде съсипано от раз дори и във Върховния касационен съд. Това е реалната история на софиянеца Васил Радев, който цяло десетилетие се бори да си върне 57 хил. долара от некоректни приватизатори. Това може да се случи на всеки.

В дясната коалиция – място според парите!, узнал е Дневен Труд.

Проект за коалиционно споразумение за общо явяване на парламентарните избори, съпроводено дори с разбивка на разходите за кампания в медии, рекламни материали и т.н., е ибл предложен от ДСБ на лидерите на СДС, БНД, “Ред, законност, справедливост” и Обединените земеделци в петък, пише “Труд”. В документа не е уточнено как ще се разпределят местата в депутатските листи. В проекта обаче пише, че кандидатите на партия, която не може да участва ресурсно в кампанията, се намаляват и се увеличават кандидатите на тези партии, които са готови да компенсират недостигащите ресурси.

Живко Георгиев: Вот на два такта – лошо за партиите със силиконов електорат, цитира 24 часа.

Изборите 2 в 1 облекчават живота на партиите, но не решават сериозния проблем с кризата на връзката между тях и гражданите, отбелязва в интервю за “24 часа” социологът Живко Георгиев. При избори две в едно ще се икономисат няколко милиона, но по тази логика и по-ниската активност това ще разтовари бюджета и от средствата за субсидиране на партии. Георгиев не вижда пречка евроизборите да са в началото на юни, а парламентарните – в началото на юли. Изборите през юли ще привилегироват само онези политически сили, които успеят да издържат на изборния маратон и предложат най-качествен полтически продукт – идеи, лица, ценности. Според социолога на партиите ще им бъде много трудно в ситуация на икономическа криза и растящо недоверие в тях.

Михаил Миков: По-строги наказания за нападателите на полицаи, цитира Дума.

Категорично стоя зад искането за строги наказателни мерки срещу граждани, нападали полицаи. Това обяви пред БНР вчера вътрешният министър Михаил Миков в коментар на проведения в събота трети полицейски протест. Той обаче уточни, че това е въпрос от правомощията на съдебната власт и тепърва трябва да се разговаря по него и да стане ясно за какви наказания точно става дума. Аз очаквам контакт от протестиращите полицаи и процесът се развива добре, обобщи още Миков. Той информира, че всичките шест въпроса, които протестиращите поставят, отдавна са на вниманието на ръководството на МВР. Не всички обаче са лесно изпълними, допълни още министърат. Миков се зарече да се направи всичко възможно за технологичното обновление на системата, като се има предвид нови автомобили и технически средства. Въпросът със заплатите обаче е въпрос на бюджетни възможности, анализира той и посочи, че проблемът е реален - при служителите, които не се водят държавни служители - възнаграждението там е между 400 и 500 лева, докато при тези, които се водят държавни служители, е около 960 лева.  

50% по-малко туристи планират лято в България, пише Дневник.

Туристическият сезон 2009 може да се окаже най-слабият от няколко години насам, сочат предварителните данни за ранните записвания за лятото. Големите морски курорти отчитат наполовина по-малко резервации от чужбина в сравнение с предната година. От отрицателния тренд, който се дължи на световната финансова криза, ще пострадат и по-малките курорти. “Към този момент има 50% по-малко резервации”, съобщи председателят на съюза на собствениците в Златни пясъци Георги Щерев. Подобна е и ситуацията в Слънчев бряг, където хотелиери говорят за около 40-45% намаление. В Албена резервациите също вървят с побавни темпове.

Бизнесмени купуват жилища във Виена, оповестява Стандарт.

Българските бизнесмени масово купуват домове в австрийската столица. Апартаментите в престижните квартали на Виена се продават по 2000 – 2500 евро на квадрат. Цената в сгради на две съседни пресечки обаче може да се различава в пъти. Това обясни медия мениджърът на виенския туристически борд Ева Дракслер. В идеалния център на София, въпреки кризата имотите се предлагат на същите, и дори по-високи цени, показва справка в офертите на имотните агенции.

Фокусът на българските взаимни фондове остава у нас, твърди Пари.

Фокусът на българските взаимни фондове ще остане в страната въпреки улесненията, които са предвидени в новата евродиректива, регулираща сектора. Около това мнение се обединиха шефовете на едни от най-големите управляващи дружества в България.  

74% от отпадналите ученици са циганчета, установява Атака.

МОН не знае колко точно напускат школата и подава данни, които си противоречат и се разминават с цифрите на националния статистически институт. Например, според ведомството на Даниел Вълчев, отпадналите са били 1.99%, а според НСИ - 2.95 на сто. Констатациите и цифрите са от доклад на Сметната палата. Въпреки твърденията на просветния министър, че отпадането от училище в най-ранните класове е основен проблем на образователната ни система, но няма увеличение на процента на напусналите, от Сметната палата твърдят, че не е направено нищо за задържането на малките ученици. Не е направено кой знае какво и за децата с увреждания. Школските сгради остават недостъпни, само 6% от тях имат рампи за деца инвалиди.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама