НОВИНИ


Над 700 души са стъпкани до смърт по време на хадж

2 4723 24.09.2015
Над 700 души са стъпкани до смърт по време на хадж

Броят на жертвите от блъсканицата по време на хаджа достигна 717 души, съобщи Ройтерс като се позова на гражданската защита на Саудитска Арабия. Най-малко 805 са пострадали при инцидента, до който се стигна по време на годишното поклонение на мюсюлманите край свещения град Мека.


Мина е мястото, където поклонниците извършват символично пребиване с камъни на дявола, като хвърлят камъчета по три каменни стени. Причина за днешната трагедия станала техническа повреда на влак от Мека за долината Мина. Заради технически проблем с вратите на един от влаковете, превозващ поклонници, на перона се струпали много хора, които се опитвали да влязат във вагоните, цитира БНР.  

Ето какво сподели Мохамед Мустафа - един от поклонниците, които тази година са около два милиона:  Мястото, където се е случил инцидентът, се нарича Мина - там са подслонени всички поклонници, а ние сме стотици хиляди. Притеснявам се, това е най-важното място за нас като мюсюлмани, мечтата на всеки мюсюлманин е да дойде тук, а подобна новина е съкрушителна.

Само преди две седмици поклонението беше белязано от още един сериозен инцидент - кран се срути над Голямата джамия в Мека и отне живота на над 100 души.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама