АРТ ДЖУНГЛА


Певецът Фарук Йълмаз мислел, че пее на народно веселие

11 6927 29.09.2015
Певецът Фарук Йълмаз мислел, че пее на народно веселие
Фарук Йълмаз

Човекът, който изпълни революционната песен „Кой уши байряка?” на турски език, се казва Фарук Йълмаз. А турският е единственият език, който той владее. Йълмаз е известен изпълнител и изследовател на балканския фолклор, както и чест гост на българска сцена.


По БТВ той обяви, че е открил песента за Райме преди 7-8 години в Борино и когато намерил сходни мотиви с песента за Райна Княгиня, харесала му и решил да ги пее заедно. Йълмаз заяви, че не знае какво означава текстът на български, а просто го е наизустил.

 

Отрече изпълнението му да е политическа провокация и призова да се гледа на песните само като песни и музика и тя да остане свободна. По думите му той не е бил поканен да открие предизборна кампания, а да пее на народно веселие.

Йълмаз заяви, че обича песента и с нея е искал да покаже общото между българи и турци. Обеща обаче отсега нататък да не смесва с Райна и Райме. Изпълнителят отбеляза, че много обича България и изразява уважението си към българите.

 

Потомката на Захари Стоянов Тоня Борисова заяви, че песента за Райна Княгиня се възприема като знакова песен и това е провокирало острите реакции и коментари след разпространяването на изпълнението ѝ на турски в социалните мрежи.

„Смятам, че не е допустимо в началото на една кампания да се използва тази песен”, посочи тя.

 

Според социалния антрополог Харалан Александров целта на изпълнението не е било провокация, а „тежко недоразумение”. „Това са фолклорни мотиви, които преминават от една култура в друга”, посочи той, но допълни, че е нормално българите да реагират разтревожено и защитно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама