НОВИНИ


К. Киров: Срещата на Обама с Путин - симптоматична и прагматична

8 4858 29.09.2015
К. Киров: Срещата на Обама с Путин - симптоматична и прагматична
Кирчо Киров

Срещата между Барак Обама и Владимир Путин беше симптоматична и прагматична. Двамата не бяха разговаряли от 2013 години. Според мен срещата трябва да се оценява положително. Те постигнаха съгласие между военните структури на САЩ и Русия да не избухне конфликт в Сирия.


През последните дни наблюдавахме известно смекчаване на на позицията на САЩ относно бъдещето на Башар Асад. Това е точката, която разделя диаметрално позициите на двете световни сили. Това каза в предаването "Още от деня"" по БНТ бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Той коментира и темата за бежанската криза. Големият проблем е, че Европа не говори като единен субект. Позицията на Русия е по-добра и по-гъвкава към момента.

През 2010 година аз бях на посещение в Катар. Там стана ясно, че Катар и Саудитска Арабия ще играят съществена роля за ситуацията в региона. Малко по-късно бях на посещение в САЩ и там с нашите колеги стигнахме до извода, че бежанска вълна ще има. Българското разузнаване предрече още през 2010 година, че бежанска криза ще има. Аз докладвах всичко това на тогавашния държавен глава Георги Първанов, разкри ген. Киров.

Измеренията на кризата в Близкия Изток са трудни за прогнозиране. България не може да играе стратегическа роля в този конфликт. Към момента България се справя добре в отношенията с Турция и съответно с бежанската вълна. Според мен премиерът Бойко Борисов не трябваше да дава толкова голяма гласност на писмото от турския министър-председател Ахмет Давутоглу. Борбата срещу "Ислямска държава" ще е тежка, прогнозира бившият разузнавач №1.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама