НОВИНИ


Меркел - против Ердоган и зоната за сигурност в северна Сирия

3 4584 30.09.2015
Меркел - против Ердоган и зоната за сигурност в северна Сирия
Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел предупреди, че създаването на зона за сигурност за бежанците в северна Сирия може да ги изложи на опасност от кланета, предаде Ройтерс. С това изявление канцлерката рязко разграничи Германия от турското предложение за установяване зона за сигурност.


"Ако не сме в състояние да гарантираме сигурността, ще възникне ситуация, която ще е по-страшна от тази в Сребреница", каза Ангела Меркел пред депутати от управляващия Християндемократически съюз в Берлин. Тя имаше предвид избиването на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сръбски сили в Сребреница през 1995 г.

Турция отдавна предлага да се създаде зона, забранена за полети в северна Сирия, за да бъдат държани далеч от границата й бойци от Ислямска държава и кюрдски бунтовници и за да се намали напливът на цивилни, прогонени от родните си места. Но според Ройтерс има опасения, че Ислямска държава може да опустоши такава зона. Франция заяви вчера, че в близките дни ще обсъди с партньорите си предложението на Турция и на групи от сирийската опозиция за установяване на зона за сигурност в северна Сирия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама