НОВИНИ


БСП иска главата на министър Ненчев

7 4464 01.10.2015
БСП иска главата на министър Ненчев
червените поискаха оставката на военния министър

БСП поиска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев. Оставката беше поискана в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от заместник-председателят на парламентарната група на БСП лява България Атанас Мерджанов.


Наред с международната политика, смятаме, че вътрешната е не по-малко важна. ПГ на БСП настоява за оставката на Николай Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста министър на отбраната, се посочва в декларацията на БСП. „Призивът ни е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Борисов и подкрепящите правителството политическите формации”, добави Мерджанов, предаде Фокус.

Мерджанов се обърна към подкрепящите правителството партии като призова, ако им е останало поне малко чувство за дълг и отговорност, да ги подкрепят, за да бъде прекратена подигравката с българската армия и заедно да се опитат да се справят с последствията от пагубното управление на сектора в последната година и половина.

„Самите ние в ПГ на БСП не стигнахме до това толкова лесно. Напълно съзнаваме международните, но и вътрешните опасности, които тегнат над България. Целия свят е настръхнал, смразен от рисковете за голям военен конфликт. Именно затова България се нуждае от солиден министър и всеки с ръка на сърцето си да отговори за себе си: „Такъв министър ли е Ненчев”. С нескопосаното си поведение Ненчев провали последното КСНС”, обяви Мерджанов. Той уточни, че Росен Плевнелиев е събрал такъв съвет на 27 април тази година, където Ненчев е трябвало да ги убеди, че са необходими повече пари за отбрана. „ Въпреки подкрепата от президента, той не успя да убеди нито нас като опозиция, нито министър-председателя и се стигна до абсурдната ситуация при предложение за увеличение, да се постигна съгласие за свиване на бюджета”, коментира Мерджанов. Той припомни, че вместо Ненчев да поеме отговорност за провала си, е свикал митинг в своя подкрепа. „Само месец след злощасното заседание, Ненчев отива на среща в Брюксел, а американския министър на отбраната съобщава, че тежка техника ще бъде ситуирана. Ненчев отрича да се е съгласявал на подобно нещо. „Следва дипломатически скандал и всеки дава обяснения. Това позиция на солиден министър ли е според вас?”, попита той.
Мерджанов припомни и още нещо, а именно, че Ненчев е бил уличен в лъжа. „Той доказано излъга, твърдейки, че му бил предлаган подкуп”, разясни Мерджанов.
В декларацията си от БСП коментираха и вчерашния законопроект за отбрана и чуждите самолети, които да пазят въздушното ни пространство, въпроса придобивал още по-сериозни измерения. „Развинтеното министерско въображение изглежда не е било само ПР акция, а целенасочен опит за манипулация. Ненчев излъга, че руския контрагент на МО, който носи отговорност за поддръжка на летателните машини, е недобросъвестен, че използва незаконни методи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МИГ-овете на друга страна, само не и на Русия”, изтъкна Мерджанов и поясни, че кой ли не е обяснявал на Ненчев, че Полша няма лиценз за подобни ремонти,че Русия няма да поеме гаранция. Тогава авиацията ни ще бъде поставена на колене”, каза още Мерджанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама