НОВИНИ


Даниел Смилов: САЩ може да повтори операцията в Ирак

16 6047 02.10.2015
Даниел Смилов: САЩ може да повтори операцията в Ирак
Даниел Смилов

Има болезнено влачене на нещата, износване, действа се на принципа след като не можем да минем оттук, ще минем оттам. Русия търси мястото си в нов баланс, има сили да го прави, САЩ обаче не са готови да преразпределят света. Следващото десетилетие ще бъде изнервящо и няма да бъде монополярно, коментира в „Панорама” експертът по сигурността Димитър Йончев ситуацията в Сирия.


Не се е избистрила още картината за Сирия. Това, което ме притеснява, e какво ще се случи след 10 месеца. САЩ бяха в региона с много солидна сухопътна войска. На практика когато се изтеглиха партньорите, се оказаха, че не са надеждни, коментира политологът Даниел Смилов.

 

САЩ може да опита да повтори операцията в Ирак, но как ще свърши всичко това? На Русия й се иска първо да стабилизира Асад, след това да контролира базите. Не съм обнадежден, че това е пътят за справяне с ИД, посочва Смилов.

 

Политиката на Русия за подкрепа на светските режими в региона не е от сега. Ако се сътрудничи със светския режим, нещата ще могат да бъдат под контрол, ако не, идват големите – ислямистите, казва Йончев.

 

Диктаторите не са устойчива конструкция, които да гарантират едно статуквото во веки веков. Те генерират голямо съпротивление, отбелязва  Симов.

 

Той коментира и ситуацията с ВВС: „Ние не можем да бъдем членове на НАТО и да разчитаме Русия да поправя нашите самолети, това е на границата на вица. Друг шум, който се вдигна, е дали натовски самолети да ни охраняват. Това е нормално, може да има такива ситуации, при които да ни се оказва помощ. НАТО са гаранция за нашия суверенитет. Ако не се възползваме от НАТО, отслабва той”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама