Синтетичната оцетна киселина, обозначена на етикета с Е260, е опасна за здравето и в повечето случаи са причина за разваляне на зимнината от домашни консерви. Нещо повече - оцетната киселина Е260 е токсична при високи концентрации и може да доведе до силни изгаряния на лигавицата.
Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.Производителите смесват истински оцет и оцетна киселина 1:1. Това си е чиста проба измама на потребителя, ако не е указано ясно на етикета на продукта.
На пазара се оказва, че има и фалшива румънска захар, която също скапва зимнината. Тя била пълна с изкуствени подобрители, за да се докара сладост в нужните показатели, съобразно стандарта.