ИНТЕРВЮ


Антоанета Костова: Ще възродим Чипровци с лява политика за хората и общината

7 7934 16.10.2015
Антоанета Костова: Ще възродим Чипровци с лява политика за хората и общината
Роза за Антоанета Костова

Най-тежкият проблем на Чипровци е унищожаването на икономиката на района преди 25 години. Всичко, случило се след това, е последици. От индустриално градче с 3 000 работещи в минната индустрия, с 360 души, заети във военното производство, с 600 жени тъкачки на килими, днес Чипровци е селище със затихващи функции – без поминък, с висок процент на безработица.това казва кандидатът на левицата за кмет Антоанета Костова.


Антоанета Костова е кандидат на левицата за кмет на Чипровци, който излиза пред избирателите с твърд ангажимент за възраждане на общината на основата на стандартите за лява политика в местното управление. С опита си като бивш директор на Дирекция „Програми, проекти и европейско финансиране“, г-жа Костова обещава да работи с екипа си за привличане и оползотворяване на средства от националните програми и еврофондовете в полза на мнозинството от гражданите в общината. Амбициозната й цел е създаването на туристически продукт с марката „Чипровци”. Част от него е и опазването на традиционното за региона производство на чипровски килими – занаят, който се нуждае от държавна и общинска подкрепа, за да оцелее за поколенията.

- Г-жо Костова,  са най-тежките проблеми на Чипровци днес – обезлюдяване, застаряване на населението, безработица? Знаем, че мината беше закрита.

- Най-тежкият проблем на Чипровци е унищожаването на икономиката на района преди 25 години. Всичко, случило се след това, е последици. От индустриално градче с 3 000 работещи в минната индустрия, с 360 души, заети във военното производство, с 600 жени тъкачки на килими, днес Чипровци е селище със затихващи функции – без поминък, с висок процент на безработица. Населението на общината е намаляло наполовина за четвърт век. Младите хора мигрират към големия град и в чужбина.

- Вие сте преподавател. В Чипровци има едно училище и една детска градина. Каква ще бъде тяхната съдба? Какви са приоритетите ви в образователната сфера?

- Основно училище „Петър Парчевич“ в Чипровци е единственото в общината, което за учебната 2015 – 2016 г. приюти в класните си стаи 85 деца. То е защитено училище, което обаче трудно оцелява при сегашната система на формиране на училищните бюджети. Зимата в Чипровци е различна от зимата в Пловдивско, а един ученик носи със себе си едно и също количество пари. Необходима е държавна политика ,която да помогне в издръжката на такива училища като чипровското. Просветно дело и училище в Чипровци има от 390 години и ще е срамно за държавата и общината то да затвори врати. Ще отделям средства от общинския бюджет за издръжката му и за храна на децата. За съжаление и в нашето училище има деца, които гладуват, в 21 век! Грижата за децата ще бъде приоритет за общината, която ще поеме таксата на в детската градина.

- Кандидатирате се за кмет от левицата – как се аргументирате пред избирателите, че лявата политика е политика за хората и общините? С какво може да подобри техния живот?

- Трябва да възродим Чипровци и с лява политика можем да го постигнем! Ще работя за това общината да стане икономически активна, да разшири и стопанисва добре общинската собственост, като я управлява в полза на хората. Имаме намерение да създадем общинско предприятие, което да обедини различните дейности. Помислили сме и за бизнеса. Ще стимулираме икономическото развитие чрез въвеждане на ниско ниво на патентните  данъци, подобряване качеството и сроковете на извършване на административни услуги. Всички тези усилия са част от левите стандарти в местното управление, с които се ангажирам пред избирателите.
Лявата политика е преди всичко политика за хората. Затова Чипровци ще бъде социално- ангажирана община. Ще постигнем това чрез разширяване на системата на социалния патронаж чрез помощи в домакинството и  обслужване по домовете за възрастните жители, създаване на дневни центрове и социален дом. Общината планира да подпомогне и младите семейства, като поеме таксите на децата в яслата и детската градина, ще осигури закуска за учениците в училище в размер на 1,50 лв. Ще създам система за задоволяване нуждите на населението от дърва за огрев  от общинската гора по 5 куб. метра на семейство.
Политика за хората означава също едно по-добро местно управление без зависимости и корпоративни интереси – твърд ангажимент на левицата в Чипровци. Той ще ни помогне в привличането и оползотворяването на средства от национални програми и еврофондове в полза на мнозинството от гражданите в общината, която не бива да бъде прост диспечер на държавни пари към свързани фирми, а да ги насочва там, където са най-необходими и ще осигурят най-голям резултат. Залагаме много на публичния контрол върху ефективното им влагане и на ясните правила за участие в обществени поръчки.
Държим също на целенасочените усилия за подобряването на жизнената среда в града и околните села чрез повишаване на сигурността за населението чрез използване на съвременни технически средства и оптимизиране дейността на органите на реда, общинската полиция. Ще приемем разписана по години програма за целия мандат 2015 – 2019 г. за благоустрояване – водоснабдяване, сметосъбиране и извозване, канализация, ремонт на улични настилки, тротоари, профилактика на междуселската пътна мрежа. Ще заложим за ежегоден ръст на средствата за подобряване на инфраструктурата в селата от Чипровска община.

- ГЕРБ похарчиха 5 млн. лв. за стадион в Чипровци? Смятате ли, че такова разточителство за подобен проект е оправдано? Къде бихте насочили Вие средствата?

- Проектите, реализирани в община Чипровци по ПРСР са разработени и одобрени в предишния мандат ,в който работих като Директор на Дирекция „Програми, проекти и европейско финансиране“. След изборите бях освободена от работа. Трудно ми е да определя дали е целесъобразно да се кандидатства с проект за стадион, като имам предвид, че програмите дават определени рамки и в онзи момент реализирането на такъв проект беше възможно. Друг е въпросът, кой и по какъв начин се възползва от изпълнението му. Средства са нужни за решаването на ред по-важни проблеми. В Чипровци има активирано свлачище и спешно се налага неговото укрепване. Пътищата са в лошо състояние, уличните настилки са изровени, а дупките големи. Водопроводната мрежа в цялата община е остаряла и е за подмяна, канализация има само в малка част от Чипровци.

- Чипровци е известен у нас, а и по света, с уникалните килими, които се тъчаха в града. Какво се случва с килимарството?

- Миналата година Чипровският килим беше включен в Списъка на нематриалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е първа крачка към спасяването на този традиционен продукт. Необходима е цялостна стратегия за неговото бъдеще и в разработката й ще се включат общината и Историческият музей. Няколко местни фирми се занимават с производство, но те вече изпитват недостиг на квалифицирани тъкачки. Защитата на марката, рекламата, популяризирането на Чипровския килим – това са неотложните мерки за спасяването му.

- Може ли възраждането на местните занаяти да осигури заетост и прехрана чрез производство и като туристическа атракция?  

- Тъкането е тежък, невисоко платен и съответно не много желан труд на този етап. Ако държавата приеме спасяването на Чипровския килим като политика, а общината го превърне в своя цел, ще успеем да предадем на поколенията този занаят и тази магия от багри и цветове.
Много залагаме на утвърждаването на региона и общината като устойчива и предпочитана туристическа дестинация. За целта е необходимо да създадем цялостен туристически продукт с марката „Чипровци“. Ще готвим активна рекламна кампания на общината като туристическа дестинация, както в България, така и по света. Ще определим приоритетите и механизмите за финансиране на културата в Община Чипровци, за да заеме онова място, което ни е отредила националната история.

В тази връзка имам едно предложение – сувенири, изработени на базата на чипровската килимена тъкан, могат да се използват като протоколни подаръци от държавните институции при посещения на гости. Това би помогнало много на Чипровци!
Фрог нюз


 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама