НОВИНИ


Комисариатът на бежанците към ООН шокиран от инцидента край Средец

37 4480 16.10.2015
Комисариатът на бежанците към ООН шокиран от инцидента край Средец

Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България е дълбоко шокиран от инцидента, при който загина имигрант. Това заяви пред БНР говорителят на комисариата Борис Чеширков.


„Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ закрила човек от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище", обяви Борис Чеширков.

 

Той подчерта, че от комисариата призовават страната да направи незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо разследване.

 

Припомняме, трима гранични полицаи са засекли група от 54 нелегални имигранти близо до Средец. При опит да бъдат задържани, те са оказали съпротива. Тогава един от униформените е произвел предупредителен изстрел. Рикоширал куршум ранил един от мигрантите, който впоследствие починал.

 

Борис Чеширков каза, че през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5000 души.

 

По думите му, бежанците търсят безопасност и сигурна среда. Те били изпаднали в отчаяние и именно заради това отчаяние търсят каналджии и трафиканти. Причината е, че липсват законови пътища към България и към Европа.

 

Визирайки коментарите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора, Чеширков е категоричен, че е голяма грешка да се създава връзка между бежанци и тези, от които те бягат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама